ciągi
baskasso: Jak poradzić sobie z rozwiązaniem an=n2n2 ?
30 sie 20:53
Krzysiek: z rozwiązaniem czego?
30 sie 20:53
baskasso: nie wiem czemu się tak stało, ale chodzi mi o ciąg an= ((n/2)/(n2))(n/2). Prosze o pomoc.
30 sie 20:54
30 sie 20:54
baskasso: an= ((n/2)/(n2))(n/2)
30 sie 20:55
Mateusz:
ale co chcesz z nim zrobic

granica monotonicznosc czy cos jeszcze innego?
30 sie 20:55
Krzysiek: co to byłby za ciąg to i tak nie dowiedzieliśmy się co z tym chcesz zrobić
30 sie 20:55
Piotr:
jak juz napiszesz jak wyglada ten ciag to mozesz napisz co masz zrobic.
bo masz sobie ciag i co
30 sie 20:55
30 sie 20:57
baskasso: | | | | 1 | | 1 | |
Chcę wyznaczyć do czego dąży. an=( |
| )( |
| ), gdzie " |
| " jest w potędze. |
| | n2 | | 2 | | 2 | |
30 sie 20:59
Krzysiek: ciąg an zmierza do zera gdy n→∞ ponieważ mianownik szybciej zmierza do ∞ (podziel licznik i
mianownik przez 'n' )
30 sie 21:09
baskasso: a gdy w zadaniu nie jest podane , że n→∞ to automatycznie mam rozumieć, że tak jest?
30 sie 21:17
Krzysiek: granice ciągów rozpatrujemy tylko dla n→∞
30 sie 21:19
baskasso: wyłaniają się ubytki w wiedzy. dziękuję bardzo
30 sie 21:20