matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę nieoznaczoną
maciuś:
Jak wyliczyć całkę nieoznaczoną: ∫x
3
lnxdx
30 sie 20:52
Krzysiek:
przez części: u=lnx v'=x
3
30 sie 20:54
Mila:
1
1
[lnx=u, dv=x
3
dx
dx=du, v=∫x
3
dx=
x
4
]
x
4
1
1
1
1
1
1
∫x
3
lnxdx=
x
4
lnx−
∫x
4
*
dx=
x
4
lnx−
*
x
4
=
4
4
x
4
4
4
1
1
=
x
4
lnx−
x
4
+C
4
16
30 sie 22:58