Rozwiązać nierówność
Antosiaaa: Jak to obliczyć

(1/3)
x3 * 9
x ≥ 3
x2
30 sie 19:55
pigor: ... np. tak : w zbiorze
R dana nierówność :
(13)x2* 9x ≥ 3x2 ⇔ 3
−x2* 3
2x ≥ 3
x2 ⇔ 3
−x2+2x ≥ 3
x2 ⇔
⇔ −x
2+2x ≥ x
2 ⇔ 0 ≥ 2x
2−2x /:2 ⇔ x(x−1) ≤ 0 ⇔
0 ≤ x ≤1 ⇔
x∊[0;1] . ...
30 sie 20:06
Piotr:
ja tam widze na poczatku (
13)
x3
30 sie 20:10
Justyna2592: tak na początku jest x
3 a nie x
2 i tu już chyba się komplikuje rozwiązanie
30 sie 20:28
Justyna2592: Więc kto wie jak to obliczyć
30 sie 20:30
Piotr:
przecie wszystko robisz tak samo...
−x3+2x ≥ x2
rozwiaz nierownosc
30 sie 20:32
pigor: przepraszam , niedowidzę znowu , ale słuchaj
Piotr−a , przenieś na jedną stronę i
wyłącz przed nawias x, a dalej prosto ...
30 sie 20:41
Saizou :

(3
−1)
x3*(3
2)
x≥3
x2
3
x3*(−1)*3
2x≥3
x2
3
−x3*3
2x≥3
x2
3
−x3+2x≥3
x2
−x
3+2x≥x
2
−x
3−x
2+2x≥0
x(−x
2−x+2)≥0
x=0 lub −x
2−x+2=0
x=0 lub (x−1)(x+2)=0
x∊(−∞:−2> U <0:1>
30 sie 20:42