rówanie z wartościami bezwzględnymi
pytanie..19: |x+2|=−1|(x−2)(x+2)|
30 sie 19:30
pigor: ... otóż, np. tak :
|x+2|= −1|(x−2)(x+2)| ⇔ |x+2|+|(x−2)| |(x+2)|= 0 ⇔ |x+2|(1+{x−2})= 0 ⇔
⇔ |x+2|= 0 ∨ 1+|x−2|= 0 ⇔ x+2=0 ∨ x∊∅ ⇔
x=−2 . ...
30 sie 20:14
pytanie..19: dziękuję uprzejmie
30 sie 22:14
pytanie..19: |x+2|= 0
x+2=0
x=−2
∨ 1+|x−2|= 0
v 1+|x−2|= 0
v x−2=−1
v x=1
czyli x=−2 v x=1?
30 sie 22:25
Mila: Twoje źle. Zobacz u pigora.
Jeśli napisałaś x−2=−1 to |x−2|=1
stąd 1+1=2
30 sie 22:44
pytanie..19: czyli jedynym rozwiązaniem jest −2 ?
31 sie 19:36
Basia:
tam jest −1*|(x−2)(x+2)| czy −1+|(x−2)(x+2)| ?
bo raz piszesz tak, a raz tak, a to zupełnie różne wyrażenia
(i zupełnie inne rozwiązania)
31 sie 19:39
pytanie..19: po prostu patrzyłam na rozwiązanie pigor'a
jest tak jak na początku
−1*|...|
31 sie 19:47
Basia:
no to u pigora masz
|x+2|*(1+|x−2|) = 0 ⇔
|x+2|=0 lub 1+|x−2| = 0 ⇔
x+2 = 0 lub |x−2| = −1 ⇔
x= −2 lub fałsz (bo wartość bezwzględna nie może być ujemna) ⇔
x = −2
i to jest jedyne rozwiązanie
31 sie 19:52
pytanie..19: rozumiem i dziękuję wszystkim pomagającym
31 sie 19:55