trygonometria
Esseker: witam, problem z wyrażeniem trygonometrycznym. 5arcsin 35 + 5 arcsin 25 . Jak to
maksymalnie uprościć do postaci z "π" ? prawdopodobny wynik jeśli nie pomyliłem się we
wcześniejszych obliczeniach to 50π
30 sie 18:03
AS:
arcsinx + arcsiny = arcsin(x*√1 − y2 + y*√1 − x2)
przy zał. x*y <= 0 lub x2 + y2 <= 1
30 sie 18:35
Mila: Sprawdź wcześniejsze obliczenia.
1 wrz 21:49
Mila: Dla wyrażenia:
| | 3 | | 4 | |
arcsin |
| =α ; arcsin |
| =β |
| | 5 | | 5 | |
to
| 3 | | 4 | |
| =sinα i z jedynki trygonometrycznej cosα= |
| |
| 5 | | 5 | |
| 4 | | 3 | |
| =sinβ i z jedynki trygonometrycznej cosβ= |
| |
| 5 | | 5 | |
| | 3 | | 4 | |
(arcsin |
| +arcsin |
| )=y |
| | 5 | | 5 | |
sin(α+β)=siny
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
L=sinαcosβ+sinβcosα= |
| * |
| + |
| * |
| =1=siny |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 4 | | 5π | |
5*(arcsin |
| +arcsin |
| )=5*y= |
| |
| | 5 | | 5 | | 2 | |
| | 2 | |
Przy arcsin |
| wychodzi wartość dla której można ustalić przybliżoną wartość kąta. |
| | 5 | |
1 wrz 23:06
Mila: ?
3 wrz 22:16