problem całka wymierna
pawel: Witam, mam Problem z całką wymierną x/(x2 + (1/2) * x − (3/16)) dx
Nie mogę dopasować rozwiązania do wyniku. Proszę o pomoc.
30 sie 17:31
loitzl9006: widać że delta mianownika jest większa od zera a więc w takich przypadkach rozbijamy funkcję
podcałkową na ułamki proste. Żeby to zrobić przedstawiamy mianownik w postaci iloczynowej
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
x2+ |
| x− |
| = (x + |
| )(x − |
| ) |
| | 2 | | 16 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
x = A(x − |
| ) + B(x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
teraz układ równań:
a) 1 = A+B
z b) wynika, że
A = 3B
czyli wstawiając to do a), otrzymujemy
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
= |
| ln|x + |
| | + |
| ln|x − |
| | + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
30 sie 18:01
pawel: chyba czegoś nie rozumiem ale wynik w rozwiązaniu jest (1/4) ln | 4x −1 | + 3 ln | 4x + 3 | +
C
30 sie 18:06
loitzl9006:
ten wynik z odpowiedzi jest moim zdaniem zły. Po jego zróżniczkowaniu nie wychodzi funkcja
podcałkowa.
Po zróżniczkowaniu mojego wychodzi

Czego nie rozumiesz w moim rozwiązaniu?
30 sie 18:20
pawel: dla mnie jest wszystko jasne, tylko nie wiem, czemu w rozwiązaniu pojawił się w/w wynik

.
Napiszę maila do autora i się dowiem. dzięki za pomoc
30 sie 18:25