Dowod
Lapa: | | sinx | |
Ktos pomoze wytlumaczyc lopatologicznie czemu lim |
| =1 ? w x−>0 |
| | x | |
30 sie 16:18
konrad:
lim
x−>0cos x=
cos 0=
1
30 sie 16:23
30 sie 16:24
ICSP: można łatwo to pokazać korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach.
30 sie 16:27
Lapa: ICSP czyli jak?
30 sie 16:52
+-: Jeżeli nie znasz pochodnych weź kalkulator i policz przykładowo
sin2 stop sin2/(π/90)=0,999796934
sin1 stop sin1/(π/180)=0.999949231
sin1sekun sin1sek/(π/180*60)=0,999999985
lub wgraj sobie z netu program GeoGebra, który pokaże wykres żądanej funkcji , napewno przyda
się choćby do sprawdzenia graficznego równań nierówności itp.
30 sie 17:03
Timmy: konrad, tego się w ten sposób nie liczy. A to dlatego, że przy liczeniu pochodnej z sinusa
z definicji korzysta się z właśnie z tej własności.
30 sie 17:59
konrad: ale ogólnie to jest to chyba prawidłowo?
30 sie 18:11
ICSP: | | π | |
Zakładam że x ≥ 0 i x ≤ |
| i mam wtedy że : |
| | 2 | |
sinx ≤ x ≤ tgx
dzieląc stronami przez sinx :
| | x | | 1 | |
1 ≤ |
| ≤ |
| czyli : |
| | sinx | | cosx | |
z twierdzenia o trzech funkcjach ...
30 sie 18:29
Timmy: | | sinx | |
konrad, limx−>0 |
| = 1 masz dopiero wykazać. Policz pochodzą sinus z definicji, to |
| | x | |
zobaczysz, o co mi chodzi.
30 sie 18:35
Lapa: dzieki ICSP
30 sie 22:19