Granica
Thor: Dzień dobry, mam problem, ponieważ nie wiem jak zabrać się za te 2 przykłady:
oraz
| | (x−3)(−1)[x] | |
lim (x−>3) |
| |
| | x2−9 | |
W tym drugim, wynik wychodzi mi −1/6, a w odp napisane jest, że powinno być−nieskończoność.
Proszę o pomoc, Dziękuję.
30 sie 15:48
rumpek: wiesz co znaczy [x]

?
30 sie 15:50
Thor: Hm, dla liczb <0,1) jest to 0, dla <1,2) jest to 1 itd.
30 sie 15:52
30 sie 15:55
Thor: No to tak to opisałem. Dlaczego jest −nieskończoność, nie wiem.
| | −1[x] | |
Dochodzę do momentu |
| i gdy podłożę 3 to wychodzi −1/6. Wytłumacz proszę, |
| | (x+3) | |
dlaczego tak nie jest.
30 sie 16:31
+-: Czy w tym drugim nie chodzi o −3 bo tam jest nieciągłość funkcji.
30 sie 17:27
Tomek.Noah:
1−mx=t
3
| t−1 | | t3−1 | | −mx | | 1 | |
| = |
| = |
| =− |
| m |
| x | | x(t2+t+1) | | x(3√(1−mx)2+3√1−mx+1 | | 3 | |
30 sie 17:43
Tomek.Noah: | | 1 | |
sry chcochlik tam powinno byc wszedzie +mx a wynik to |
| m |
| | 3 | |
30 sie 17:48
Thor: Tomek.Noah, dzięki.

W tym drugim chodzi o 3.
30 sie 18:16