matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż tożsamość
czesław:
tgα
wykaż tożsamość:
= sin
2
α
tgα+ctgα
4 maj 16:39
@Basia:
zamiast α piszę x; tak jest szybciej tgx =
sinx
cosx
ctgx =
cosx
sinx
tgx
sinx
cosx
=
=
tgx+ctgx
sinx
cosx
+
cosx
sinx
sinx
cosx
=
sin
2
x+cos
x
sinxcosx
sinx
cosx
=
1
sinxcosx
sinx
cosx
*
sinxcosx
1
= sin
2
x przy czym sinx≠0 i cosx≠0 x≠kπ i x≠
π
2
+2kπ i x≠
3π
2
+2kπ
4 maj 16:58