Określić zbiór punktów ciągłości funkcji.
X.: Określić zbiór punktów ciągłości funkcji.
Mam taki problem ze nie moge ogarnąć z powodow ze nie mam podobnych w zeszycie w sensie zadań
tego typu.
f(x,y) = Wspólna klamerka { x+y dla x>0 }
{ √x2 + y2 dla x<=0 }
Określić zbiór punktów ciągłości funkcji.
nie jestem w stanie pójść dalej niż określenie dziedziny że xER .. i yER ..
30 sie 14:40
b.: dziedzina nie jest dobrze napisana... to jest funkcja dwóch zmiennych
1. poza prostą x=0 ciągłość jest oczywista, prawda?
2. na prostej x=0 trzeba np. próbować liczyć granicę, jeśli istnieje i jest równa wartości f w
danym punkcie, to mamy w tym punkcie ciągłość...
spróbuj policzyć granicę f w (0,0)
30 sie 15:42
X.: Szczerze mówiąc nie daje rady zrobić nawet tak podstawowej rzeczy,
Czy móglbym liczyć na jakąś pomoc czyli rozwiązanie krok po kroku żebym to zanalizował?
I nie rozumiem dlaczgo funkcja nie jest caly czas ciągła, nie ma problemu żeby przeleciała
przez x=0 nie ?
30 sie 16:24
X.: prośba, ktokolwiek pomoże?
30 sie 19:58