okreslić zbiór punktów ciągłości funkcji
Robert: Hej,
Mam taki problem ze nie moge ogarnąć z powodow ze nie mam podobnych w zeszycie

w sensie zadań
tego typu.
f(x,y) = Wspólna klamerka { x+y dla x>0 }
{
√x2 + y2 dla x<=0 }
Określić zbiór punktów ciągłości funkcji.
nie jestem w stanie pójść dalej niż określenie dziedziny że xER .. i yER ..
30 sie 14:34
PW: Tak samo jak dla funkcji jednej zmiennej. Jeśli miałeś np.
f(x) = 2x dla x>o i f(x) = −x +3 dla x≤0,
to badałeś w jedynym wątpliwym punkcie x=0 (tam, gdzie te dwie ciągłe funkcje "stykają się"
(lub nie).
Tu jest identycznie: mamy dwie funkcje ciągłe, które zostały "sklejone" − na jednej
półpłaszczyźnie w dziedzinie zastosowano jeden wzór, na jej dopełnieniu − inny. Trzeba więc
badać ciągłość na tej prostej "graniczącej dwie różne definicje"
31 sie 20:02