granica
qq: prosze o policzenie
lim n−>nieskonczonosc ( 4n − √16n2 − 14 )
30 sie 14:34
ICSP: | | (4n − √16n2 − 14)(4n − √16n2 − 14) | |
lim 4n − √16n2 − 14 = lim |
| |
| | (4n − √16n2 − 14) | |
=
| | 16n2 − 16n2 + 14 | |
lim |
| = 0 |
| | 4n + √16n2 − 14 | |
30 sie 14:38
qq: a takie cos:
(n−4n+5)2x+12
30 sie 14:41
ICSP: dwie zmienne.
30 sie 14:42
qq: (n−4n+5)2n+12
30 sie 14:45
Eta:
g= e−9
30 sie 14:50
ICSP: | | n−4 | | −7 | |
lim ( |
| )2n+1/2 = lim (1 + |
| )2n +1/2 = |
| | n+3 | | n+3 | |
| | −7 | |
lim (1 + |
| )(n+3/−7)(−7/n+3)(2n +1/2) |
| | n+3 | |
zapiszę wykładnik ładniej :
| n+3 | | −7 | | 2n + 1 | | n+3 | | −14n − 7 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| |
| −7 | | n+3 | | 2 | | −7 | | 2n + 6 | |
| | −7 | |
wracaj do granicy : lim (1 + |
| ))(n+3/−7) * (−14n − 7/2n + 6) = e−7 |
| | n+3 | |
30 sie 14:56
ICSP: e
−9 
Szukam u siebie błędu w takim razie.
30 sie 14:58
30 sie 15:01
30 sie 15:02
ICSP: ... Pozmieniać −7 na −9 i wyjdzie
30 sie 15:03
ICSP: i też 3 na 5 xD
30 sie 15:04
Eta:
Po co te "karkołomne " przekształcenia?
| | −9 | | 2n+1 | |
[(1+ |
| )n+5] |
| = e−9*1= e−9 |
| | n+5 | | 2(n+5) | |
30 sie 15:06
Eta:
miało być (e−9)1=e−9
30 sie 15:12
30 sie 15:13
Eta:
30 sie 15:21
30 sie 15:21
Eta:

30 sie 15:21
rumpek: | | 5 | |
nie powinno być: 1 + |
|  ? |
| | n + 2 | |
30 sie 15:21
30 sie 15:22
Eta:
30 sie 15:22
Eta:
Teraz
30 sie 15:22
rumpek: się czepia chochlików
30 sie 15:23
Eta:
30 sie 15:23
ICSP: | | 5 | | 5 | | 3n+1 | |
(1 + |
| )3n + 1 = (1 + |
| )n−2 * |
| = (e 5) 3 = e 15 |
| | n−2 | | n−2 | | n−2 | |
30 sie 15:24
Eta:
No i co? na to "Cardano" ?
30 sie 15:24
rumpek:
30 sie 15:24
ICSP: No nie umiem przekształcać wykresów funkcji homograficznej

Nie czepiajmy się tego
30 sie 15:24
Eta:
30 sie 15:24
Eta:
Ważne, abyś nie pisał na przyszłość tych "karkołomnych" przekształceń
30 sie 15:27
rumpek: bardzo prosto:
| n + 3 | |
| = (*) teraz za n w liczniku podstawiamy to co mamy w mianowniku, czyli = (*) |
| n − 2 | |
(n − 2) + 5 ⇒ bierzemy z tego, że musimy dopasować odpowiednie liczby aby dawały liczbę za n w
tym przypadku 3
30 sie 15:27
ICSP: wiem jak to się robi xD
Problem leży bardziej w mich obliczeniach
30 sie 15:28
rumpek: 
30 sie 15:29
Eta:
| | 5 | |
Można też poprostu podzielić (n+3) : (n−2) = 1 i 5 reszta = 1+ |
| |
| | n−2 | |
i po b
ólu
30 sie 15:30
rumpek:
30 sie 15:31
ICSP: wiem.
Gustlik mówił o dzieleniu
30 sie 15:31
rumpek: apropo

się wczoraj
Eta najadła jabłek na wieczór
30 sie 15:33
Eta:
po prostu

dlaczego mnie nie poprawiłeś
rumpek? a na to czekałam
30 sie 15:34
Eta:
Masz na myśli te ........ "darowane robaczywki" ?
30 sie 15:35
rumpek: no dobra, niech stracę

[demokracja

] b
ulu
30 sie 15:35
rumpek: takie są najzdrowsze

ale ja tam naliczyłem 10 x
30 sie 15:36