matematykaszkolna.pl
Asymptoty funkcji Adam: Mam problem z takimi zadaniami 1) Sprawdź czy funkcja ma asymptotę poziomą a jeśli tak wyznacz ją
 2(x4−1) 
f(x) =

x5 
2) Sprawdź czy funkcja ma asymptoty pionowe w punktach x0=1 i x0=−1 a jeśli tak podaj równania tych asymptot.
 3x 
f(x) =

x2−1 
Prosze jedynie o naprowadzenie bo nie wiem od czego zacząć .. Postaram się sam zrobić emotka
30 sie 14:26
Patronus: Żeby zbadać asymptoty poziome musisz policzyć granicę przy x dążącym do + − nieskończoności. Jeśli granica ta istnieje to mamy asymptotę. Z pionowymi jest podobnie tylko badamy granice obustronne w punktach x0, jeśli granice dążą do nieskończoności to mamy asymptotę. 1) limx→f(x) = ... limx→−f(x) = 2) limx→1+f(x) = limx→1f(x) = limx→−1+f(x) = limx→−1f(x) =
30 sie 14:42
Adam: W zadaniu 1 przy +nieskończoności wyszło mi nieskończoność przez nieskończonośc a przy granicy w − nieskończoności wyszło mi −nieskończoność. Dorze obliczyłem ? czyli granica nie istnieje ?
30 sie 14:56
Aga1.: Powinno wyjść limx→f(x)=0 Przy x→− też 0
30 sie 15:05
Adam: a możesz pokazać jak to rozwiązałaś ?
30 sie 15:11
Adam: Może ktoś to roziwązać ? Będę bardzo wdzięczny ..
31 sie 10:22
Adam: Proszę niech ktoś to rozwiąże bo stoję w miejscu ..
31 sie 12:02
Maslanek:
 2x4−2 2−2x4 
1) f(x) =

=

x5 x 
 2−2 2 
lim (x→−) f(x) = lim (x→−)

= lim (x→−)

= 0.

2−2 2 
lim (x→) f(x) = lim (x→)

= lim (x→)

= 0+.

31 sie 12:06
Adam: a jak wyznaczyć ta asymptotę ?
31 sie 12:08
Adam: dlaczego mnożyłeś przez ten nawias ? nie można nieskończoności podstawić pod x w nawiasie ?
31 sie 12:12
Aga1.:

Nie można, bo

to symbol nieoznaczony.

Gdy masz podaną funkcję wymierną ( po wymnożeniu), to wyłącz przed nawias x w najwyższej potędze w liczniku i mianowniku , skróć i dopiero licz granicę. Asymptota pozioma y=0
31 sie 12:20
Aga1.: 2) np.
 3x 
f(x)=

(x−1)(x+1) 
 3x 3 
limx→1

=

=−
 (x−1)(x+1) 0 
Odp. Prosta o równaniu x=1 jest asymptotą pionową lewostronną wykresu. Licz pozostałe trzy granice.
31 sie 12:27
Adam: czyli jeszcze raz dla pewności .. sprawdzając czy funkcja ma asymptote poziomą liczę granicę w plus nieskończoności i w minus nieskończoności, jeśli wyjdą w plus i minus nieskończoności dwie takie same liczby to asymptota pozioma istnieje i jest równa tej liczbie tak ? A mogę skorzystać z hospitala ?
1 wrz 12:05
Bogdan: Granica przy x→+ nie musi być taka sama, jak granica przy x→−. Jeśli te granice istnieją i są równe sobie, to jest asymptota pozioma dwustronna, jeśli obie granice istnieją, ale nie są równe, to są dwie asymptoty: lewostronna i prawostronna. Można korzystać z de l'Hospitala.
1 wrz 12:14
joanna: Ktos pomoze w zbadaniu asymptoty poziomej funkcji f(x)=(1+ex)1\x
24 paź 22:53
joanna:
 1 
Na koncu jest podniesione do potegi

x 
24 paź 22:55