Asymptoty funkcji
Adam: Mam problem z takimi zadaniami
1) Sprawdź czy funkcja ma asymptotę poziomą a jeśli tak wyznacz ją
2) Sprawdź czy funkcja ma asymptoty pionowe w punktach x0=1 i x0=−1 a jeśli tak podaj równania
tych asymptot.
Prosze jedynie o naprowadzenie bo nie wiem od czego zacząć .. Postaram się sam zrobić
30 sie 14:26
Patronus: Żeby zbadać asymptoty poziome musisz policzyć granicę przy x dążącym do + − nieskończoności.
Jeśli granica ta istnieje to mamy asymptotę.
Z pionowymi jest podobnie tylko badamy granice obustronne w punktach x0, jeśli granice dążą do
nieskończoności to mamy asymptotę.
1)
limx→∞f(x) = ...
limx→−∞f(x) =
2)
limx→1+f(x) =
limx→1−f(x) =
limx→−1+f(x) =
limx→−1−f(x) =
30 sie 14:42
Adam: W zadaniu 1 przy +nieskończoności wyszło mi nieskończoność przez nieskończonośc a przy granicy
w − nieskończoności wyszło mi −nieskończoność. Dorze obliczyłem ? czyli granica nie istnieje ?
30 sie 14:56
Aga1.: Powinno wyjść limx→∞f(x)=0
Przy x→−∞ też 0
30 sie 15:05
Adam: a możesz pokazać jak to rozwiązałaś ?
30 sie 15:11
Adam: Może ktoś to roziwązać ? Będę bardzo wdzięczny ..
31 sie 10:22
Adam: Proszę niech ktoś to rozwiąże bo stoję w miejscu ..
31 sie 12:02
Maslanek: | | 2x4−2 | | 2−2x4 | |
1) f(x) = |
| = |
| |
| | x5 | | x | |
| | 2−2∞ | | 2 | |
lim (x→−∞) f(x) = lim (x→−∞) |
| = lim (x→−∞) |
| = 0−. |
| | −∞ | | −∞ | |
| | 2−2∞ | | 2 | |
lim (x→∞) f(x) = lim (x→∞) |
| = lim (x→∞) |
| = 0+. |
| | ∞ | | ∞ | |
31 sie 12:06
Adam: a jak wyznaczyć ta asymptotę ?
31 sie 12:08
Adam: dlaczego mnożyłeś przez ten nawias ? nie można nieskończoności podstawić pod x w nawiasie ?
31 sie 12:12
Aga1.: | | ∞ | |
Nie można, bo |
| to symbol nieoznaczony. |
| | ∞ | |
Gdy masz podaną funkcję wymierną ( po wymnożeniu), to wyłącz przed nawias x w najwyższej
potędze w liczniku i mianowniku , skróć i dopiero licz granicę.
Asymptota pozioma y=0
31 sie 12:20
Aga1.: 2)
np.
| | 3x | | 3 | |
limx→1− |
| = |
| =−∞ |
| | (x−1)(x+1) | | 0− | |
Odp. Prosta o równaniu x=1 jest asymptotą pionową lewostronną wykresu.
Licz pozostałe trzy granice.
31 sie 12:27
Adam: czyli jeszcze raz dla pewności .. sprawdzając czy funkcja ma asymptote poziomą liczę granicę w
plus nieskończoności i w minus nieskończoności, jeśli wyjdą w plus i minus nieskończoności
dwie takie same liczby to asymptota pozioma istnieje i jest równa tej liczbie tak ?
A mogę skorzystać z hospitala ?
1 wrz 12:05
Bogdan:
Granica przy x→+∞ nie musi być taka sama, jak granica przy x→−∞.
Jeśli te granice istnieją i są równe sobie, to jest asymptota pozioma dwustronna,
jeśli obie granice istnieją, ale nie są równe, to są dwie asymptoty: lewostronna
i prawostronna.
Można korzystać z de l'Hospitala.
1 wrz 12:14
joanna: Ktos pomoze w zbadaniu asymptoty poziomej funkcji
f(x)=(1+ex)1\x
24 paź 22:53
joanna: | | 1 | |
Na koncu jest podniesione do potegi |
| |
| | x | |
24 paź 22:55