calka
rrr:
∫2x7xdx
30 sie 13:58
loitzl9006:
przez części
np. u=2
x v'=7
x
| | 7x | | 7x | |
∫ 2x7xdx = 2x * |
| − ∫ 2x * ln2 * |
| dx |
| | ln7 | | ln7 | |
| | 7x | | ln2 | |
∫ 2x7xdx = 2x * |
| − |
| ∫ 2x*7x dx |
| | ln7 | | ln7 | |
| | ln2 | | 7x | |
∫ 2x7xdx + |
| ∫ 2x*7x dx = 2x * |
| |
| | ln7 | | ln7 | |
| | ln2 | | 7x | |
∫ 2x7xdx ( 1+ |
| ) = 2x * |
| |
| | ln7 | | ln7 | |
30 sie 14:39
Tomek.Noah: ab*cb=(a*c)b
30 sie 15:18
loitzl9006:
czasem zapomina się podstawowe własności
30 sie 15:21
Tomek.Noah: Wiem też tak mam ale warto pamiętać, że podstawy są najważniejsze
30 sie 15:23
Bogdan:
| | 14x*ln14 | | 14x | |
∫2x7x dx = 14x dx = ∫ |
| dx = |
| + C |
| | ln14 | | ln14 | |
30 sie 17:15
Patryk: dobre
30 sie 18:42
Patryk: powinno się to wstawić na demoty
30 sie 18:43
Bogdan:
Nie wiem
Patryku, czy Twoja propozycja wstawienia na demoty, to komplement czy ironia?
Przy okazji − chochlik zjadł mi znak całki za pierwszym znakiem równości.
30 sie 19:16