Ekstrema lokalne liczenie
Robert: ekstrema lokalne :
f(x,y) = x2 + y2 + 2/xy
Jak policzyc?
30 sie 12:56
30 sie 12:59
Robert: no wlasnie probowalem, ale wychodzi mi jakaś miazga i liczby pokroju
x= {−y
2}
y={−x
2}
y
2= 1/81
x= {−1/243}
nie jestem w stanie pojsc dalej bo jakas magia, moglbym prosić o pomoc? moze robie gdzies błąd

f'x 3x
2y +y
3
f'y 3y
2x + x
3
f'xy −2(xy)
−2
f'xx xy
f'yy xy
chociaz mam pochodne cząstkowe poprawne?
30 sie 13:06
Robert:
w ogole juz mi sie samemu pogielo jakies magiczne liczby, wieczorem zadanie robilem i magia
jakies 3jki oczywiscie powinno być 2x + −2/(x2*y) , a w f'y 2y −2/(y2x)
30 sie 13:12