trojkaty
kasia: Podstawa AB trapezu ABCD jest trzy razy dłuższa od podstawy CD. Przekątne tego trapezu
przecinają się w punkcie S. Wynika z tego, że:
. A pole trójkąta ASB jest 3 razy większe od pola trójkąta CSBB.
B pole trójkąta CSD jest 3 razy większe od pola trójkąta ASDC.
C pole trójkąta ASB jest 3 razy większe od pola trójkąta CSDD.
D przekątne dzielą trapez na cztery trójkąty o równych polach
30 sie 11:35
kasia: bardzo proszę o jak najszybszą pomoc
30 sie 11:40
Eta:
| | 3a | |
ΔABS ~ ΔDCS w skali k= |
| = 3 |
| | a | |
P
1= k
2*P
2= 9*P
2 , P
3= P
4= k*P
2= 3*P
2
Podaj teraz właściwą odp:
30 sie 12:26
rumpek: Ulubiony wzorek
30 sie 12:27
Eta:
Hehe

dokładnie

Bry
rumpek
30 sie 12:29
rumpek: a bry bry
30 sie 12:31