Proste zadanie z geometrii analitycznej
karolina: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty P(√2 ; −2√2) i Q(0,5√2+1 ; −4 )
proste, ale za nic nie wychodzi mi dobry wynik
y=ax+b
{−2√2=√2a+b
{−4=(0,5√2+1)a+b
30 sie 10:33
karolina: prosze o pomoc
30 sie 10:58
Patronus: z I:
b = −2
√2 −
√2a
i wstawiamy do II
| | 1 | |
−4 = |
| √2a + a − 2√2 − √2a |
| | 2 | |
| | 1 | |
−4 + 2√2 = − |
| √2a |*−2√2 |
| | 2 | |
8
√2 − 8 = 2a
a = −4+4
√2
b = −2
√2 −
√2(−4+4
√2) = −2
√2 + 4
√2 − 8 = −2
√2 − 8
y = (−4+4
√2)x −2
√2 − 8
30 sie 11:05
karolina: dziekuję
po wstawieniu w 2 działaniu powinno być
30 sie 11:10
Aga1.: Po prawej stronie jest błąd
dokończ
30 sie 12:35