znaleźć funkcje odwrotne
bartekcmg: 1. f(x)=(x+1)/(2x−3)
2. f(x)=ln [(x)/(1−2x)]
30 sie 10:22
bartekcmg: sam mechanizm powstawania funkcji odwrotnej znam, tylko nie wiem jak ruszyć te przykłady...
30 sie 10:22
Mila: Jeśli nikt nie pomoże, to wieczorem napiszę.
Jednak chcę wiedzieć, czy jesteś licealistą, czy studentem.
Twoje pytanie o współrzędne wierzchołka paraboli mnie zaskoczyło.
30 sie 11:45
bartekcmg: jestem "przedstudentem"

nadrabiam zaległości z liceum... a jeśli chodzi o ten
wierzchołek paraboli to myślałem , że wyznacza się go gdy DELTA=0
z góry dzięki za pomoc
30 sie 11:48
Mila:
30 sie 11:49
rumpek: y(2x − 3) = x + 1
2xy − 3y = x + 1
2xy − x = 3y + 1
x(2y − 1) = 3y + 1 / (2y − 1)
Dziedzinę sobie ustal
30 sie 11:52
rumpek: Poprawka ostatniego;
30 sie 11:53
b.: no i jeszcze trzeba zamienić y na x (ewentualnie x na y) w poście o 11:53
30 sie 11:57
rumpek: e
y (1 − 2x) = x
e
y − 2xe
y = x
e
y = x + 2xe
y
e
y = x(1 + 2e
y) / : (1 + 2e
y)
Dziedzinę wyznacz

i tak
b. ma rację
30 sie 12:02
Aga1.: Wszędzie zamiast y pisz x, a zamiast x wpisz y
lub
30 sie 12:16
bartekcmg: mam jeszcze jeden "problematyczny"przykład

f(x)=e
arccos3x bardzo proszę o wskazówki/rozwiązania
30 sie 14:54
rumpek: teraz będzie odwrotnie

bo nakładasz ln

arccos czyli zamiana na cos

dalej już
powinieneś wiedzieć
30 sie 15:01
bartekcmg: zrobiłem tak:
y=earccos3x
earccos3x=y
3x=cos(lny) /:3
x=1/3cos(lnx)
mógłby ktoś sprawdzić?
30 sie 16:45
bartekcmg: tam na dole (lny) oczywiście
30 sie 16:46
bartekcmg: nie wiem teraz jak wyznaczyć z tego dziedzinę funkcji odwrotnej...
30 sie 17:17
Mila:
Jaka była treść tego zadania − napisz dokładnie.
Podaj mi odpowiedź, jeśli masz.
30 sie 21:10
Mila: 1) przeciwdziedzina arccos(3x)
2) przeciwdziedzina e{arccos(3x)
30 sie 21:41