Marta: Zbadaj monotoniczność ciągów
Wszystko już wyliczyłam wyszło mi :
a
n+1 − a
n =
−3n2−5n+5(n2+2n+3)(n2+2)
Jak określic czy jest to ciag malejacy czy rosnacy
30 sie 09:41
b.: mianownik jest dodatni, więc pozostaje zbadać funkcję kwadratową w liczniku, a konkretnie jej
znaku dla argumentów naturalnych
jeśli okaże się, że (dla każdego n) mamy an+1−an < 0, to ciąg jest malejący;
jeśli an+1−an > 0, to ciąg jest rosnący.
może się też okazać, że znak tej różnicy jest różny dla różnych n, wtedy ciąg nie jest
monotoniczny
30 sie 09:48
Marta: Czyli ten ciag jest jakim ciagiem?
30 sie 12:14
Aga1.: Dla n∊N+ licznik przyjmuje tylko wartości ujemne, a mianownik dodatnie, więc iloraz jest
mniejszy od zera.
Odp. Ciąg jest malejący
30 sie 12:23
Marta: dziekuje
30 sie 13:25
Marta: a jeżeli wyszło mi
4n − 5 ?
30 sie 13:26
Marta: to jaki to bedzie ciag ?
30 sie 13:26
b.: wypisz kilka początkowych wartości 4n−5 i zobacz, jaki jest znak
30 sie 13:27
Marta: jedna wartosc jest z minusem a kolejne z plusem, czyli jaki to ciag?
30 sie 13:42
Marta: 4 *1 − 5 = −1
4 *2 − 5 = 3
..... i dalej wszystkie na +
czyli jaki to ciag?
30 sie 13:58
Piotr:
−1,3,7..
czyli rosnie czy maleje ?
30 sie 14:09
Marta: rośnie czyli ciag rosnacy!

dziekuje juz wiem
30 sie 14:12
Piotr:
30 sie 14:26
Aga1.: Marta, piszesz, że "wyszło mi".
Rozumiem, że an+1−an=4n−5
Rozpatrywany ciąg an nie jest monotoniczny, bo dla n=1
an+1−an<0, a dla n>1 an+1−an>0
30 sie 14:58
Piotr:
masz racje,
Aga1, myslalem, ze chodzi o ciag a
n= 4n−5
tym razem ja dziękuję za czujność
30 sie 16:02