prawdopodobienstwo
anka: pomoze mi ktos z tym zadaniem

Czas oczekiwania na autobus linii A jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z wartością
oczekiwaną 10 minut, pani Gosia codziennie dojeżdża do pracy autobusem linii A. Obliczyć
prawdopodobieństwo , że traci ona kwartalnie czekając na autobus więcej niż 910 minut, wiedząc
że z pracy również wraca autobusem linii A.(zakładamy ze kwartal ma 90 dni)
29 sie 21:23
Amaz:
Mamy rozkład wykładniczy. Musimy wiedzieć jak wygląda dystrybuanta, gęstość, wartość oczekiwana
i wariancja.
Dystrybuanta: F(x) = 1 − e
−λx = 1 − e
−x/10
Gęstość: f(x) = λe
−λx
Wartość oczekiwana: EX =
1λ = 10 ⇒ λ =
110
Wariancja: VarX = λ
−2 = 100
Gosia dojeżdża linią A dwa razy dziennie, bo jedzie tam i z powrotem, zatem w ciągu 90dni mamy
180 zdarzeń podczas, których czeka ona na autobus linii A.
Mamy obliczyc P(910≤ε
180)
| | 910−10 | | ε180−10 | | ε180−10 | |
P(910≤x180) = P( |
| ≤ |
| ) = P(9 ≤ |
| ) = 1 − F(9) |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
= 1 − (1 − e
−9/10) = e
−9/10 ≈ 0,4065
Od razu mówię, że nie wiem czy to zadanie zrobione jest dobrze, ale jeśli nie, to mam nadzięje,
że pomogłem chociaż ruszyc z miejsca.
30 sie 00:47
Amaz:
Prawdopodobnie jest to zrobione źle, ale nigdy nie byłem mistrzem rachunku prawdopodobieństwa.
30 sie 00:50
Amaz:
Jednak zrobiłem źle to zadanie, tutaj ktoś zrobił podobne zadanie do tego tutaj, pozmieniane są
troche liczby, ale mam nadzieję, że sobie poradzisz.
http://www.matematyka.pl/164813.htm
30 sie 01:12
Amaz:
Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o czymś takim jak Rozkład Erlanga, ale to pewnie dlatego,
że nigdy nie analizowałem rozkładu wykładniczego ani się o nim nie uczyłem.
30 sie 01:16
Piotr: https://matematykaszkolna.pl/forum/153102.html
szczerze mowiac kompletnie sie na tym nie znam ale wydaje mi sie ze
Basia ma racje (w tym
linku, ktory podalem wyzej) bo jak wynika z linku, ktory podal
Amaz tam jest jeszcze :
Czas oczekiwania na autobus jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z wartością
oczekiwaną 6 minut.
ale to tylko moje zdanie, laika w tym temacie
30 sie 01:48
Amaz:
No tak, ale można nie brać pod uwage tego autobusu linii B i obliczyć tylko jeden czynnik
iloczynu. Co do różnic w zadaniach są to różnice tylko liczbowe, można podstawić inne dane i
wyjdzie wynik wg schematu podanego w linku, który ja podałem.
30 sie 11:43
Amaz:
| | λ(λx)n−1 | |
P(910 ≤ ∑i=1180 xi) = ∫910∞ |
| e−λx
|
| | (n−1)! | |
To jest właśnie ten wzór rozkładu Erlanga. Wg naszych danych n=180, λ=1/10, tę lambde
wyliczyłem wyżej, dlatego równa się 1/10. Teraz wystarczy podstawić i liczyć.
Ta liczba to jakiś koszmar, ale inaczej nie umiem pomóc.
30 sie 11:55