Wzór jawny ciągu.
Dyskretny: Znaleźć wzór jawny ciągu a takiego, że a(n+2)−4a(n+1)+4an=n
Po znalezieniu pierwiastków mam
wzór an=α1*2n+α22n*n+an'
i teraz pytanie jak wygląda sprawa ze znalezieniem an'
an'=c1n+c0
29 sie 21:06
Dyskretny: an'=c
1n+c
0 
Gdy z prawej strony zamiast n będzie jakaś liczba całkowita
wtedy liczę
an'=c
0*n i wyniki dobre wychodzą a przy n nie bardzo.
29 sie 21:07
PW: Na ciąg można patrzeć jak na funkcję f(x), z której interesują nas tylko jej wartości dla
x=1,2,3,....
Oczywiście można wymyślać nieskończenie wiele funkcji, które dla x=1,2,3,... przybierają
wartości a1, a2, a3, .... Ciąg będzie poprawnie określony, gdy podamy przepis na
którąkolwiek z tych funkcji. W tym zadaniu jest:
f(x+2) − 4(f(x+1)−f(x)),
funkcja ta ma dla naturalnych x przybierać wartości naturalne. Najprostsszą z takich funkcji
jest
f(x)=x+b,
gdzie b jest naturalna.
f(x+2) − 4(f(x+1)−f(x))=x+2+b −4(x+1+b−x−b) = x + b − 2
przy czym ma być f(n)=n, a więc b−2=0, czyli b=2.
Przepis na n−ty wyraz ciągu to
f(n) = an = n+2.
Kto nie wierzy, niech sprawdzi:
an+2 − 4an+1 + 4an = n+2+2 − 4(n+1+2) + 4(n+2) = ...
30 sie 12:53
PW: Prostuję − nie powinno być
"przy czym f(n) = n", tylko
"wartość ta dla x=n powinna być równa n".
Tak to jest, gdy więcej uwagi zajmuje edytor niż sens wypowiedzi.
30 sie 13:00