Kopytko
Paweł: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego jeśli:
29 sie 20:03
Piotr:
Kopytko

co Ci wyszlo?
29 sie 20:13
Paweł: nic

Tego nie ogarniam w cale.Nie wiem jak się za to zabrać.
29 sie 20:16
Piotr:
ze wzoru na a
n
a
5=a
1*q
4 itd. kombinuj
29 sie 20:18
Piotr:

to trzeba bylo sie uczyc!
29 sie 20:34
asdf: a
5 = a
1 * q
4
a
4 = a
1 * q
3
a
2 = a
1 * q
pierwsze wyrażenie:
| | 15 | |
a1 * q4 − a1 = a1(q4 − 1) = a1(q2 − 1)(q2 + 1) = |
| |
| | 2 | |
drugie wyrażenie
a
1 * q
3 − a
1 * q = a
1q(q
2 − 1) = 3
zapis a
1 za pomocą różnicy oraz liczb
pierwsze wyrażenie (skracam co można):
| 3 | | (q2 − 1)(q2 + 1) | | 15 | |
| * |
| = |
| |
| q(q2 − 1) | | 1 | | 2 | |
6(q
2 + 1) = 15q
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6q
2 − 15q + 6 = 0
Δ = 225 − 144 = 81
√Δ = 9
dla q = 2:
a
1 = −8
ODP:
| | 1 | | 1 | |
a1 = |
| oraz q = 2 lub a1 = −8 oraz q = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Proszę o sprawdzenie
29 sie 20:38
asdf: ?
29 sie 20:50
loitzl9006:
jest ok.
możesz skontrolować swoje wyniki, wstawiając je do warunków zadania.
29 sie 20:57
pigor: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego jeśli: a
5−a
1=7
12 i a
4−a
2=3 .
−−−−− no to, np. tak :
a5−a1=712 i a4−a2=3 ⇔ a
1q
4−a
1=
152 i a
1q
3−a
1q=3 ⇔
⇔ a
1(q
4−1)=
152 i
(*) a
1q{q
2−1)=3 / : stronami ⇒
q2+1q=
52 ⇔
⇔ 2q
2−5q+2=0 ⇔ 2q
2−4q−q+2=0 ⇔ 2q(q−2)−1(q−2)=0 ⇔ 2(q−2)(q−
12)=0 ⇒ stąd
i z
(*) (q=2 i a
1*2*3=3) ∨ [q=
12 i a
1*
12(−
34)=3] ⇔
⇔ (q=2 i a
1*2=1) ∨ (q=
12 i −a
1*
18=1) ⇔
⇔
(a1,q)=(12,2) ∨
(a1,q)=(−8,12) − szukane wartości a
1 i q . ...
29 sie 22:29