wielomianom mówimy NIE
Saizou : Jakieś zadanko może?
<tylko nie zasypujcie mnie nawałem zadań

>
29 sie 19:52
Krzychu: Przyłączam się
29 sie 19:53
Eta:
29 sie 19:55
Saizou : Eta to czekamy
29 sie 19:56
Eta:
Na co?
29 sie 19:57
Saizou : na zadanko

bez wielomianów
29 sie 19:58
Eta:
Dowodzik? może być?
29 sie 19:59
Saizou : wrzucaj
29 sie 20:00
Ajtek:
Łapcie

.
W rozwinięciu dwumianu (1+x)
n współczynnik przy x
4 jest równy współczynnikowi przy x
8.
Oblicz n.
29 sie 20:01
Ajtek:
Bry wieczór wszystkim

.
29 sie 20:01
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zad1/ Wykaż,że dla liczb x,y,z>0 zachodzi : (x+y+z)( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | x | | y | | z | |
29 sie 20:01
Saizou : Witaj Ajtek, a widziałeś "wielomianom mówimy NIE"
29 sie 20:02
Eta:
zad2/ Dla jakich liczb naturalnych "n"
liczba n2+12n+7 jest kwadratem liczby naturalnej ?
29 sie 20:03
Ajtek:
Dzie to wielomian
29 sie 20:04
Krzychu: Zresztą Ajtek, to nie poziom maturalny. Może dawniej...
29 sie 20:05
Ajtek:
No właśnie dawniej

. W moim zbiorku to jest dwumian Newtona
29 sie 20:05
rumpek: za proste dla nich

trzeba coś wymyślić
29 sie 20:06
Maslanek: 2) Eta, dla żadnej?
29 sie 20:09
Maslanek:
Stąd też n−8=5 ⇒ n=13.
29 sie 20:12
Maslanek: n−9=5 ⇒ n=14.
Przepisałem bezmyślnie z mózgu xd
29 sie 20:13
Eta:
Zad.3/ Wewnątrz trójkąta ABC obrano punkt M.
Wykaż,że |∡CMB| > |∡CAB|
29 sie 20:15
Ajtek:
No to myśl dalej Maślanek.
29 sie 20:15
Maslanek: No przecież to działa Ajtuś
Wszystko gra
29 sie 20:16
Ajtek:
Zerknij jeszcze raz na treść zadania

.
Swoją drogą to co napisałeś jest zgodne z prawdą

.
29 sie 20:17
Saizou : a miałem dobre chęci żebyście mnie nie zasypywali taką ilością zadań
29 sie 20:17
Maslanek: Przecież n masz podane

. n=14. Co jeszcze chcesz?
29 sie 20:18
Maslanek: 15 wyrazów, k=7 znajduje się w środku w jednakowej odległości od 5 i 9. Pasuje
29 sie 20:19
Ajtek:
Teoja odpowiedź jest nie do tego zadania
29 sie 20:20
Maslanek: Nie rozumiem chyba

Dlaczemu? xd
29 sie 20:20
Ajtek:
Co to jest 5 i 9?
29 sie 20:22
Krzychu: Eta mam coś

.
(y
√z−x
√z)
2+(y
√x−z
√x)
2+(z
√y−x
√y)
2≥0
Jest ok

?
29 sie 20:22
Maslanek: Kolejne wyrazy rozwinięcia dwumianu Newtona
29 sie 20:23
Ajtek:
A pytają o 5 i 9?
29 sie 20:23
Krzychu: (y√z−x√z)2+(y√x−z√x)2+(z√y−x√y)2≥0 dla ułatwienia, bo tam spacje
29 sie 20:24
Ajtek:
Czy inaczej, piszą coś o 5−tym i 9−tym?
29 sie 20:24
Maslanek: Mam ładniejsze Krzysiek

x(y−z)
2+y(x−z)
2+z(x−y)
2≥0
29 sie 20:25
rumpek:
Zad. 1/ Okrąg opisany jest na trójkącie ostrokątnym ABC. Styczne do okręgu w punktach A i B
przecinają się w punkcie G. Punkt H leży na boku BC i odcinek GH jest równoległy
do boku AC. Wykazać, że |AH|= |HC|.
29 sie 20:25
Maslanek: | | | | | |
No cosik tak. 5−ty wyraz (czyli | x4) jest równy x4* | x4. |
| | | |
Mój błąd xD
n=12
29 sie 20:27
Krzychu: faktycznie Maslanek, ale jak tak teraz patrze, to z mojego wyciągne odpowiednio z , x , y to
wyjdzie na to samo

.
29 sie 20:29
rumpek: Odnośnie:
Zad. 1
Ety to wymnożyć wystarczy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + y + z)( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | x | | y | | z | |
| | x | | x | | y | | y | | z | | z | |
1 + |
| + |
| + |
| + 1 + |
| + |
| + |
| + 1 ≥ 9 |
| | y | | z | | x | | z | | x | | y | |
Zauważmy teraz, że można wykorzystać: x
2 + y
2 ≥ 2xy ∧ y
2 + z
2 ≥ 2yz ∧ x
2 + z
2 ≥ 2xz
29 sie 20:29
Maslanek: Obrzydliwe rumpek

Twoje mianowniki wzbudzają we mnie odrazę
29 sie 20:31
Saizou : i
rumpek popsuł całą zabawę
29 sie 20:31
rumpek: Odnośnie:
Zad. 2 Kiedyś też miałem je od
Ety i jeżeli się
Eta "pomyliła" to brzmi ono:
n2+12n+17 
To teraz spadam na "Jak rozpętałem II wojnę ... "
29 sie 20:32
b.: @Maslanek: n=12
n=12 jest rozwiązaniem, ale czy nie ma czasem innych rozwiązań?
29 sie 20:38
Maslanek: Wtedy na pewno n=9.
n=√k2+19−6 − czyli n≥6.
Sprawdzanie dla n≥11 jest bez sensu, bo są odległości między kwadratami większe niż 19.
Różnica między kwadratami liczb n2−(n−1)2=2n−1.
Kiedy 2n−1=19? ⇔ n=10.
Czyli tylko liczba n=9 spełnia kryteria.
29 sie 20:41
Maslanek: Nie ma

, x
8 ogranicza rozwiązania
29 sie 20:42
Timmy: @rumpek n ∊ {−16, 4} ?
29 sie 20:43
Maslanek: Coś się popierzyło

k
2=81... k=9.
A wcześniej zapis (n+6)
2−19=k
2
Czyli (n+6)
2=100
Stąd n=4...
Tragedia xD
29 sie 20:46
rumpek:
n
2 + 12n + 17 = k
2 ⇒
(n + 6)
2 − 19 = k
2 ⇒
(n + 6)
2 − k
2 = 19 ⇒
(n + 6 + k)(n + 6 − k) = 19
| ⎧ | n + 6 + k = 19 | |
| ⎩ | n + 6 − k = 1 |
|
29 sie 20:47
Maslanek: Ciekawie

Nie pomyślałem o czymś takim prostym i pięknym
29 sie 20:47
Krzychu: O którym zadaniu kto mówi.

W drugim wyszło mi 4, więc ok?
29 sie 20:48
Krzychu: rumpek: A czy o k trzeba wspomnieć, ze =9? czy mozna tego nie liczyc?
29 sie 20:49
b.: > Maslanek: Nie ma , x8 ogranicza rozwiązania
ale dobrze byłoby to chociaż krótko uzasadnić...
29 sie 20:50
29 sie 20:50
rumpek: lepiej marlin niż siwiec

gratki talentu
29 sie 20:53
rumpek: zamiast zadania robić to rysuje
29 sie 20:54
Eta:
Echh ...ten
rumpek
29 sie 20:55
Saizou : co mam liczyć jak mi jedno zadanie rozwiązałeś a inne reszta forumowiczów. więc ja siedzę sobie
cicho jak myszka

bardzo dziękuję
29 sie 20:55
Maslanek: Rozwiązanie algebraiczne wyjaśnia wszystko
29 sie 20:55
Eta:
Stary Lubosz
29 sie 20:58
Maslanek: Geometrii nie trawię

Będzie trzeba kiedyś przysiąść, a teraz pora się pozabijać
29 sie 20:59
rumpek: czyżby
Eta zainteresowała się prawym dolnym rogiem "marlin"

?
29 sie 20:59
Eta:

i strawisz
29 sie 21:00
Saizou : moc facebook'a jest olbrzymia
29 sie 21:00
Eta:
Dokładnie
rumpek
29 sie 21:00
rumpek: trzeba jednak zachować pewną anonimowość
29 sie 21:02
Eta:
Zad.4/ tylko dla Saizou !
Wykaż,że liczba : 2010*2011*2012*2013 +1
jest kwadratem liczby naturalnej .
29 sie 21:03
Saizou : anonimowość jest przereklamowana
29 sie 21:03
Eta:
Przynajmniej teraz wiem jak wygląda
Saizou
29 sie 21:06
Saizou : a czy wygląd liczy się w życiu?
29 sie 21:06
Krzychu: rumpek jest jakaś podpowiedź do Twojego zadania?
29 sie 21:07
rumpek: ale nie wiemy jak wygląda
Eta i tego się nie dowiemy
29 sie 21:07
Saizou : zad 4
√2010*2011*2012*2013 +1=4 046 131
29 sie 21:08
rumpek: Krzychu zrób rysunek i wiadome
29 sie 21:08
Eta:
29 sie 21:08
Saizou : zobaczycie rozwinę swój dar do jasnowidzenia i narysuję Jo.., Etę
29 sie 21:09
Eta:
Masz to wykazać, a nie policzyć!
29 sie 21:09
Krzychu: | | HG | | HA | |
rumpek: |
| = |
| ? |
| | HB | | HB | |
29 sie 21:18
Eta:
zad3/ .......... czekam na rozwiązanie
29 sie 21:19
Krzychu:

Eta:
suma kątów w ABMC jest 180.
Kąt BMC rozwarty w tym czworokącie: 180−(α+β+γ)
kąt BMC=180−180+(α+β+γ)
BMC=α+β+γ
29 sie 21:31
Krzychu: z tą sumą kątów w tym czworokącie, to tak przypuszczam
29 sie 21:33
Krzychu: a nie, jednak nie
29 sie 21:35
Krzychu: suma kątów w ABMC jest 360.
Kąt BMC ale po drugiej stronie: 360−(α+β+γ)
kąt BMC=360−[360−(α+β+γ)]
BMC=α+β+γ
29 sie 21:39
Ania: pomógłby mi ktos z tym zadaniem

Czas oczekiwania na autobus linii A jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z wartością
oczekiwaną 10 minut, pani Gosia codziennie dojeżdża do pracy autobusem linii A. Obliczyć
prawdopodobieństwo , że traci ona kwartalnie czekając na autobus więcej niż 910 minut, wiedząc
że z pracy również wraca autobusem linii A.(zakładamy ze kwartal ma 90 dni)
29 sie 22:33
Krzychu: A ja dobrze zrobiłem Eta Twoje zadanie

?
30 sie 11:15
Eta:
ok
30 sie 11:34