usuwanie niewymiernosci
Krzychu: | 2 | | 2(3√5−3√3) | |
| = |
| =3√5−3√3 to |
| 3√25+3√15+3√9 | | (3√5−3√3)(3√25+3√15+3√9) | |
była wersja książkowa.
Ale moja poniżej chyba też jest ok, prawda?
| 2 | | 2(3√3−3√5) | |
| = |
| =3√3−3√5 |
| 3√25+3√15+3√9 | | (3√3−3√5)(3√25+3√15+3√9) | |
29 sie 19:35
Trivial:
I co, wyszły dwa różne wyniki? Czy nie uważasz, że to troszkę dziwne?

Po wymnożeniu mianownika w Twojej wersji wyjdzie −1.
29 sie 19:40
Eta:
| | 2(3√3−3√5) | |
2) wersja: ...= |
| = −(3√3−3√5)= 3√5−3√3 |
| | 3−5 | |
29 sie 19:45
Trivial:
Oczywiście miałem na myśli to co
Eta, a nie jakieś −1.

Swoją drogą, witaj
Eto.
29 sie 19:49
Krzychu: czyli na jedno wychodzi a ja sie pomyliłem jak zwykle. Dzięki
29 sie 19:52
Eta:
Tą samą "drogą".......... witaj
Trivial
29 sie 19:56