Cześć
Paweł: Ustal ile liczb trzeba wstawić między 17 i 53 aby otrzymany ciąg był ciągiem arytmetycznym o
różnicy 4.
Nie wiem próbowałem ze wzoru na n−ty wyraz ciągu ale nie wychodzi.Jak to trzeba?
29 sie 19:05
asdf: a1 = 17
r = 4
an = 53
an = a1 + (n − 1)r
53 = 17 + (n − 1) * 4
53 = 17 + 4n − 4
53 = 13 + 4n
40 = 4n
n = 10
Należy wstawić 8 liczb
29 sie 19:10
Paweł: Kurde czyli obliczenia mam dobrze.Tylko zapomniałem że te dwie już podane liczby też należą do
ciągu
29 sie 19:12
asdf: Tak
17, 21, 25, 29, 33, 37, 41, 45, 49,
53
29 sie 19:15
Paweł: Dobra a takie coś?
Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego wiedząc że:
a1+a3=2 i a3*a5=40
29 sie 19:17
asdf: Wrócę po 20 to Ci to rozpiszę
29 sie 19:25
Eta:
a1+a3= a1+a1+2r= 2a1+2r to: 2a1+2r=2 ⇒ a1+r= 1 = a2
a3= a2+r= 1+r i a5= a2+3r = 1+3r
(1+r)(1+3r)=40 −−− rozwiąż to równanie podaj "r"
i następnie : a1= 1−r=.......
29 sie 19:39