granice
matroz: witam.
a. czy ciag, w którym nieskończenie wyrazow jest ujemnych i niseskończenie wiele wyrazow jest
dodatnich musi byc ciagiem rozbieznym?
b. czy ciag geometryczny moze miec granice równą 1?
odp. a nie b. tak
proszę o wytł. na przykładach..
pozdro
29 sie 18:08
a: a) np taki ciag naprzemienny:
jest ciagiem zbieznym a ma nieskonczenie wiele wyrazow dodatnich i ujemnych
29 sie 18:17
matroz: ok rozumiem, nie wpadłbym na to

a b)?
29 sie 18:43
matroz: A czy w b) może to być ciąg stały an=1 ? Taki ciąg stały jest też geometryczny?
Są inne możliwości?
29 sie 18:46
Basia:
jeżeli jest zbieżny to |q| < 1 lub q=1
lim
n→∞ a
1*q
n−1 = lim
n→∞ a
1*q
n = 1 ⇔
| | 1 | |
a1*limn→∞qn = 1 ⇔ limn→∞qn = |
| |
| | a1 | |
| | 1 | |
ale dla |q|<1 limn→∞qn = 0 i dostajemy |
| = 0 a to jest niemożliwe |
| | a1 | |
| | 1 | |
czyli musi być q=1 i |
| = 1 ⇔ q=1 i a1=1 |
| | a1 | |
czyli ciąg a
n = 1 jest jedynym ciągiem geometrycznym zbieżnym do 1
1 wrz 02:26