matematykaszkolna.pl
jak wiele jest twierdzeń na studiach matematycznych? ambitna: Witam! Mam wielkie wątpliwości co do wyboru kierunku studiów, najpoważniej nadal myślę o matematyce i mam taką prośbę: czy możecie mi przybliżyć jak wyglądają (podać przykłady bądź książki) twierdzeń matematycznych przez które podobno wiele osób wylatuje/rezygnuje ze studiów
29 sie 17:46
Trivial: Krysicki, Włodarski.
29 sie 18:53
b.: wiele wylatuje już na początku wykładając się niemal na wszystkim emotka (analiza, algebra, jakiś wstęp do matematyki). Ci, którzy przejdą pierwszy semestr, mają jeszcze okazję wylecieć na bardziej abstrakcyjnych przedmiotach, które zaczynają się później, są to np. algebra, teoria miary/funkcje rzeczywiste, analiza funkcjonalna, topologia itp.
29 sie 20:24
b.: jeszcze dużo zależy, co to za studia matematyczne, bo jest dość dużo kierunków z matematyką w nazwie...
29 sie 20:45
ambitna: słyszałam o tej topologii że jest kosmiczna, czy to prawda? chcę studiować matematykę na pwr lub uwr
29 sie 20:52
Mila: Jesteś już studentką, czy będziesz dopiero zdawać maturę w tym roku?
29 sie 21:28
baca: Hej ambitna − wymień trzech najwybitniejszych polskich matematyków, potrafisz?, a o Stanisławie Ulamie słyszałaś? Nie? To wybierz inny kierunek studiów, bo matematyka nie jest Twoją pasją.
29 sie 23:56
Artur z miasta Neptuna: Baca ... chyba troche przesadzasz. ja idac na studia nie wiedizialem kim byl Ulam. Gdyby kazdy przyszly student mial sie kierowac swoja pasja to by uczelnie z roku na rok zaczely swiecic pustkami.
30 sie 08:17
b.: poza tym ona się wybiera na matematykę, a nie na historię matematyki... problem z wyborem kierunku studiów jest taki, że ostatecznie żeby się dowiedzieć, czy kierunek jest dla Ciebie odpowiedni, musisz zacząć go studiować emotka (znaczy oczywiście, w przypadku kierunków bardzo odległych od Twoich zainteresowań/predyspozycji, sprawa jest jasna, mam tu na myśli takie jakoś−tam−pasujące) dam Ci może nietrudne przykładowe zadanie (ze wstępu do matematyki), z którym niektórzy mają spory kłopot, a dla innych jest ono bezproblemowe: dla zbioru A oznaczmy przez P(A) jego zbiór potęgowy, tzn. zbiór wszystkich podzbiorów zbioru A. np. P({1,2}) = { ∅, {1}, {2}, {1,2} } zadanie: znajdź P(P(∅))
30 sie 09:23
Obywatel: A przedewszystkim,najważniejsze jest ,czy masz kondycję inteligencką:,czy grywasz w szachy z klasowym łobuzem,jednym okiem spoglądając na szchownicę,a drugim oglądając telewizję, czy masz swojego psa i wyprowadzasz go na spacer itp itd
30 sie 09:29