pytanie
Krzychu: Dla jakich wartości parametru k dane równanie |3x−1|=k ma jedno rozwiązanie?
3x−1=k dla x≥0
1−3x=k dla x<0
x=log3(k+1)≥0 dla x≥0 i k>−1
x=log3(1−k)<0 dla x<0 i k<1
Rozwiązując te nierównosći:
log3(k+1)≥log31
log3(1−k)<log31
dostaje odpowiednio:
k+1≥1 ⇒k≥0
1−k<1 ⇒k>0
Czyli odpowiednio dla x≥0 warunki są k>−1, k≥0 . Mam zrobić ich sumę, część wspólną?
oraz dla x<0 warunki k<1, k>0 mam rozpatrzyć sumę, część wspólną? I co dalej?
29 sie 17:25
pigor: ... sprawa jest prostsza niż to twoje pisanie , mianowicie robisz sobie wykres lewej strony
równania i widzisz, że
k=0 − szukana wartość
k, bo spełnia warunek zadania, taki
|3
x−1|=
0 ⇔ 3
x−1=0 ⇔ 3
x=1 ⇔
x=0 − jedno rozwiązanie . ...
29 sie 17:31
Krzychu: pigor w ogóle nie czaje tego co napisałeś

. Ale widzę na rysunku, że jedno rozwiązanie jest
dla 0 i od (1,+
∞0) ale gdyby było algebraicznie

? Nie wiem czy suma tam czy co ma być.
29 sie 17:41
rumpek: Po co algebraicznie?

Takie zadania rozwiązuje się graficznie
29 sie 17:44
Krzychu: 
Ale ja chce algebraicznie, wiecie co tam powinno być ?
29 sie 17:47
konrad: to ja się wtrącę,
pewnie po prostu tego nie umiem robić, ale ja osobiście nie rozumiem jak można odczytywać
rozwiązania z wykresu

przecież z wykresu nie da się odczytać dokładnego rozwiązania

(pomijając, że nie umiem rysować wykresów poza prostymi funkcjami

)
dlatego ja też zawsze szukam rozwiązania algebraicznego
29 sie 18:07
Krzychu: Konrad, a tu wiesz co zrobić z tymi warunkami

?
29 sie 18:10
konrad: szczerze to nie wnikałem w Twoje rozwiązanie, bo mi się nie chciało
29 sie 18:11
konrad: zresztą to co pigor tam dalej napisał, te obliczenia, to to jest chyba właśnie rozwiązanie
algebraiczne tego
29 sie 18:16
Piotr:
chyba nie konrad. dla k=5, k=7 itd. to rownanie tez ma przeciez jedno rozwiazanie.
29 sie 18:26
konrad: aha, czyli pigor się pomylił
29 sie 18:28
konrad: anyway, też chciałbym poznać prawidłowe rozwiązanie algebraiczne tego równana
29 sie 18:34
Maslanek: Algebraicznie:
|3x−1|=k; Zatem k≥0.
3x−1=k lub 3x−1=−k
(1) x=log3(k+1) lub (2) x=log3(1−k).
Funkcja logarytmiczna jest różnowartościowa, więc jedno rozwiązanie będzie na pewno, gdy
(1)=(2)
Zatem k+1=1−k ⇔ k=0.
Funkcja (2) jest określona dla k∊(−∞,1), czyli w naszym przypadku k∊<0,1).
Funkcja (3) jest określona dla k∊(−1,∞), czyli u nas k∊<0,∞).
Stąd też zauważamy, że będziemy mieć dwa rozwiązania w przedziale dla k∊(0,1) − wykluczyliśmy
wcześniej k=0 (jednoczesne rozwiązanie równań).
Zatem jedno rozwiązanie będzie również dla k∊<1,∞).
Ostatecznie jedno rozwiązanie dla k∊{0}∪<1,∞).
29 sie 19:52
Eta:
|x−a| =0 ma tylko jedno rozwiązanie
zatem: |3
x−1|= k ma jedno rozwiązanie ⇔
k=0 −−− to jest odp: do tego zadania
załatwione w jednej linijce !

Gdyby było jeszcze polecenie " wyznacz to rozwiązanie"
to: |3
x−1|=0 ⇔ 3
x−1=0 ⇔ 3
x= 1= 3
0 ⇒
x=0
To samo wyjaśnił Ci
pigor ( więc w czym problem?
29 sie 19:55
Maslanek: Eta, czasem |3x−1| dla x<0 nie przekroczy nigdy wartości k=1?
lim (x→−∞) |0−1| = 1
lim (x→0−) |1−−1|=|0−|=0+
29 sie 20:01
Maslanek: Nawet na pewno

Weź równanie |3
x−1|=2
Wtedy 3
x−1=2 lub 3
x−1=−2
Co daje: 3
x=3 lub 3
x=−1 (sprzeczne)
29 sie 20:02
Krzychu: aha, ale to niepełne rozwiązanie, bo nie obejmuje jeszcze k∊<1,+∞), gdzie też jest jedno
rozwiązanie.
juz jakoś to zrobiłem, wystarczyło tylko wyłaczyć komputer i sie skoncentrować
29 sie 20:03
Piotr:
Eto a ile bedzie rozwiazan np dla k=2?
29 sie 20:05
Mila:

Przykład dla k=0,5 mamy y=0,5 są dwa rozwiązania
dla k=2 jedno rozwiązanie
odp Jedno rozwiązanie dla k=0 lub k>1
(przepraszam za "brzydkie" odbicie)
29 sie 20:50
Eta:
Echh

Słusznie! ... nie wiem czemu pomyślałam funkcji liniowej

odp: k€<1,
∞) U {0}
29 sie 20:52
Mila: Tak, bywa, ja mam z kolei literówkę: ma być k≥1( co widać na rysunku)
29 sie 20:57
Piotr:
Uff

Dziękuję za odpowiedzi
29 sie 21:01
pigor: ... no tak ,mało pokory wykazałem przy tym rozwiązaniu, przepraszam, sknociłem po prostu moje
ulubione zadanie, z modułem i parametrem , a przez to, bo... "zapomniałem" , że f.
wykładnicza y=a
x ma asymptotę poziomą y=0 , a tu po przesunięciu i odbiciu asymptotą staje
się prosta y=1 i tyle . ...
29 sie 21:53
baca:
Takie proste zadanko i tyle gadania?
29 sie 23:33
Eta:
"pogadać" zawsze można
30 sie 00:24