Dalej
Paweł: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego wiedząc że:
a2+a5=34 i 2a3−a4=11
Wiem że z tego trzeba zrobić układ równań i skorzystać ze wzoru ale wynik mi cały czas źle
wychodzi.
29 sie 16:56
ICSP: pokaż swoje obliczenia
29 sie 16:57
pigor: .. . zapewne nie uważałeś na znaki , no to np.
tak :
a2+a5=34 i 2a3−a4=11 ⇔ a
1+r+a
1+4r= 34 i 2(a
1+2r)−(a
1+3r) ⇔
⇔ 2a
1+5r= 34 i a
1+r= 11 /* 2 ⇔ 2a
1+5r= 34 i 2a
1+2r= 22 i odejmując
równania stronami ⇔ 3r=12 i a
1+r=11 ⇔ r= 4 i a
1= 11−r= 11−4= 7 ,
a więc
a1=7, r=4 co należało obliczyć . ...
29 sie 17:20
Paweł: a1+1r+a1+4r=34
2a1+2r−a1+3r=11
2a1+5r=34
a1+5r=11
a1=23
5r=−12
r=−2,4
29 sie 17:22
Paweł: O w tym drugim źle mam
29 sie 17:23
ICSP: pigor nie o tobie mówiłem
29 sie 17:48
ICSP: mój sposób :
a2 + a5 = a3 + a4 = 34
mam więc układ równań :
a3 + a4 = 34
2a3 − a4 = 11
// przeciwnych wspolczynników//
3a3 = 45
a3 = 15 ⇒ a 4 = 19 ⇒ r = 4 ⇒ a1 = 7 //
29 sie 17:50
Gustlik: Wszystko przez brak NAWIASÓW

!
Jeżeli do równania czy wzoru podstawiasz jakiekolwiek wyrażenia złożone z WIĘCEJ NIZ JEDNEGO
SYMBOLU, wstawiaj je w NAWIASACH, wtedy nie będzie błędów

!
(a
1+r)+(a
1+4r)=34
2(a
1+2r)−(a
1+3r)=11
2a
1+5r=34
2a
1+
4r−a
1−3r=11
Teraz to rozwiąż do końca.
29 sie 17:54