Pomocy
Kurde: In an effort to better understand the behavior of atomic systems, the Danish physicist Niels
Bohr (1885−1962) introduced a simple model for the hydrogen atom. In the Bohr model, at is
known today, the electron is imagined to move in a circular orbit about a stationary proton.
The
force responsible for the electron’s circular motion is the electric force of attraction
between the
electron and the proton. Given that the radius of the electron’s orbit is 5.29*10−11m, and
its mass
is me = 9.11*10−31kg, find the electron’s speed.
29 sie 16:06
Saizou : i co w tym niezrozumiałego?
29 sie 16:42
cho: | | v2 | | qe * qp | |
F = ma ⇒ F = m |
| , ponadto F = k * |
| |
| | r | | r2 | |
| | qe * qp | |
v = (k * |
| )1/2 |
| | r * m | |
29 sie 19:16
Trivial:
r = 5.29·10
−11 [m]
m
e = 9.11·10
−31 [kg]
Pomijając efekty relatywistyczne mamy:
| | v2 | | 1 | | e2 | |
Fe = meac = me |
| = |
| · |
| |
| | r | | 4πε0 | | r2 | |
| | e | | m | |
v = |
| = 2.185·106 [ |
| ] |
| | 2√πε0mer | | s | |
29 sie 19:23
Trivial: Ah, widzę, że ktoś mnie wyprzedził.
29 sie 19:24