Wyznacz wzór funkcji liniowej
Mati00721: Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek:
a) f(x+1)=2x−3
b)f(−x+3)=x+5
29 sie 15:39
ICSP: a) Będę rozważał funkcje liniowe o wzorze : f(x) = ax + b
więc podstawmy :
2x − 3 = a(x+1) + b
2x − 3 = ax + a + b
2x − 3 = ax +(a+b)
2 = a
a+b = − 3
trudno to nazwać układem równań ale po "rozwiązaniu" tego układu otrzymasz :
a = 2
b = − 5
wzór funkcji : y = 2x − 5
29 sie 15:44
Patronus: a)odejmij jedynkę i podstaw
f(x+1−1) = 2(x−1)−3
f(x) = 2x−5
29 sie 15:44
Mati00721: ok dzieki
29 sie 15:52