zadanie
szklanka:
Zawody :
Seria I:
Małysz →długość skoku 117m
Kasai → długość skoku 120m
Seria II:
Małysz→ długość skoku 129,5m
Kasai →długość skoku 122m.
W konkursach skoków narciarskich o kolejności zawodników decyduje suma punktów uzyskanych w obu
seriach skoków. Na skoczniach typu K115 za skok o długości 115m zawodnik otrzymuje 60pkt. Za
każdy metr bliżej odejmuje się 1,8pkt, a za każdy metr dalej dodaje się 1,8pkt.Do punktów
"za odległość" dodajemy trzy z pięciu not za styl(odrzuca jest nota najniższa i
najwyższa).Wykorzystując dane o zawodnikach , oblicz ile punktów w tych zawodach zdobył Małysz
,a ile Kasai.
Sumuje ale mi coś nie wychodzi , co to jest ta nota, pokażcie jak wy rozwiązujecie
wynik ma wyjść :
Kasai −257,6 pkt
Małysz −254,2 pkt
29 sie 15:09
Saizou : np Małysz skoczył 117m i za styl otrzymał noty od sędziów:
18,5 17,5 18,0 17,5 [N[17,0]
no to masz
punkty za :
odległość 60+2*1,8=63,6
noty:17,5+18,0+17,5=53
Razem: 116,6 ptk
29 sie 15:17
loitzl9006: o to coś dla mnie

w I serii Małysz skoczył 2m dalej niż punkt K, zatem do 60 pkt za odległość ma doliczone
jeszcze 2*1,8=3,6 ogólnie za odległość zdobył zatem 63,6pkt.
W II serii przeskoczył punkt K aż o 14,5m, zatem jego punkty za odległość to
60+1,8*14,5=86,1pkt
razem za odległość 149,7pkt.
Kasaiemu możesz podobnie przeliczyć.
A jakie były noty za styl w tym pamiętnym konkursie w Garmisch − Partenkirchen (1.01.2001r.
jeszcze stara skocznia), odsyłam np. tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=nBkBAxixwh8
i tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=U4XXcUimZio&feature=fvwrel
nie wiem czy ktoś ma skoki Kasaiego na yt z tego konkursu

poszukaj
29 sie 15:24
szklanka: Zapomniałem dodać tych not.
Seria I
Noty Małysza → 17,5 , 16,5 , 16,5 ,16 , 17
Noty Kasai → 19,5 ,18,5 ,18,5 ,19 ,19,5
Seria II
Noty Małysza → 19 , 18,5 , 18 , 18 ,18
Noty Kasai → 20 , 19,5 ,19, 19,5 ,20
I teraz mam dodać trzy z pięciu not przy czym odrzucić największą i najmniejszą?
29 sie 15:25
loitzl9006: dokładnie.
29 sie 15:29
Piotr:
tak
29 sie 15:30
Piotr:
nigdy nie ogladales skokow ?
a jakie wygladaja punkty za wiatr ?
29 sie 15:31
loitzl9006: hehe wtedy jeszcze ich nie było
29 sie 15:38
Piotr:
pamietasz, ze to byl konkretnie ten konkurs?
29 sie 15:54
loitzl9006: tak, po tym skoku Małysza z II serii 129,5m skojarzyłem że chodzi właśnie o ten konkurs. I
jeszcze po tym że przegrał wtedy z Kasaim.
29 sie 16:05
Piotr:
świetna pamiec
29 sie 16:06
loitzl9006:

od mniej−więcej tego konkursu staram się oglądać każde zawody PŚ.
29 sie 16:17