zadanko
szklanka: W tabeli podano ile kobiet na stu mężczyzn w wybranych grupach wiekowych w Polsce w 2002 r.
Liczba kobiet na 100 mężczyzn
Wiek: ogółem: miasto: wieś:
20−24 96,7 99,7 91,6
35−39 98,0 103,5 90,1
75−79 191 196,3 184,0
a) Jaki odsetek ludności w wieku 75−79 lat stanowiły w 2002r. kobiety
b) Jaki odsetek mężczyzn w wieku 20−24 stanowili w 2002r. mężczyźni mieszkający na wsi
c) Jaki odsetek ludności w wieku 35−39 lat mieszkał w 2002r. w mieście.
Proszę o pomoc ,jak to rozwiązać?
a) przyszło mi na myśl aby zliczyć ogół i zobaczyć ile procent z tego wszystkiego stanowi wiek
75−79, ale nie wiem czy dobrze myślę.
29 sie 14:42
loitzl9006: dobra myśl
29 sie 14:51
szklanka:
a) suma ogółu = 385,7
385,7− 191= 194,7
dobrze?
29 sie 15:29
loitzl9006:
Nie, tutaj patrzysz tylko na grupę 75−79!
te dwie wcześniejsze Cię w ogóle nie interesują
Skoro w grupie wiekowej 75−79 na 100mężczyzn przypada 191kobiet, to z tego wynika, że na
291osób przypadało 191kobiet, zgadza się? Teraz liczymy.
29 sie 15:43
szklanka: | 291 | |
| *100% , dobrze? Jak źle to pomóżcie bo muszę dalej lecieć z zadankami |
| 191 | |
29 sie 15:50
szklanka: | | 191 | |
raczej odwrotnie |
| * 100% |
| | 291 | |
29 sie 15:50
szklanka: dobrze proporcja?
29 sie 15:56
loitzl9006:
29 sie 16:05
szklanka: dzięki za sprawdzenie,teraz podpunkt b,moja propozycja
dobrze proporcja?
29 sie 16:10
szklanka: pomoże ktoś
29 sie 16:48
loitzl9006:
moim zdaniem to jest źle
może czegoś nie widzę ale na razie nie mam prostego sposobu na to,
a ten "nieprosty" to leci mniej−więcej tak:
Patrzymy
wyłącznie na osoby w wieku 20−24
Załóżmy że mamy 100mężczyzn mieszkających na wsi. W stosunku do tego ustalamy wszystko
pozostałe.
Z tego wynika, że jest 91,6kobiety (wieś)
Teraz miasto: załóżmy że z miasta jest x mężczyzn. Ponieważ w mieście z przedziału 20−24 na
100mężczyzn przypada 99,7kobiety, czyli na 1 mężczyznę przypada 0,997 kobiety, a więc na x
mężczyzn przypada 0,997x kobiet. Razem w mieście jest x + 0,997x = 1,997x osób.
Ogólna liczba kobiet w wieku 20−24 to 91,6 + 0,997x
Ogólna liczba mężczyzn w wieku 20−24 to 100 + x
Razem liczba ludności w wieku 20−24 to 191,6 + 1,997x
Wiemy, że w przedziale 20−24 na 100 mężczyzn przypada 96,7 kobiety (z treści zadania −
tabelka). Czyli inaczej: wśród 196,7 osoby, 100 z nich to mężczyźni. zatem mamy równanie do
rozwiązania
| 100 + x | | 100 | |
| = |
| |
| 191,6 + 1,997x | | 196,7 | |
obliczasz x (liczbę mężczyzn 20−24 z miasta)
a potem obliczasz
| 100 | |
| * 100% czyli odsetek mężczyzn mieszkających na wsi czyli to o co chodzi w |
| 100+x | |
zadaniu.
wolfram podpowiada że x≈170 więc wynik to ok. 37%
29 sie 16:57
szklanka: | 100+x | | 100 | |
| = |
| ← jak tu obliczyłeś x  |
| 191,6 +1,997x | | 196,7 | |
31 sie 10:20
szklanka: loitzl9006 ?
31 sie 11:49
loitzl9006:
wolframem

nie chciało mi się liczyć
żeby to ręcznie policzyć to dziedzina (mianownik różny od zera)
i potem mnożysz na krzyż
i potem rozwiązujesz jak normalne równanie liniowe z jedną niewiadomą
31 sie 11:53
szklanka: mógłbyś mi to policzyc bo nie chce mi wyjśc
31 sie 12:02
loitzl9006: pokaż jak liczysz
31 sie 12:03
szklanka:
191,6+1,997x=0
1,997x=−191,6
x=−95,94
a potem licznik do zera ?
31 sie 12:07
loitzl9006: nie, teraz pomnóż na krzyż (jak proporcję)
31 sie 12:11
szklanka: a na pewno dobrze mi x wyszedł?
31 sie 12:13
loitzl9006: dobrze wyszedł
31 sie 12:16
szklanka:
i teraz na krzyż ?
31 sie 12:27
loitzl9006: | | 100+x | | 100 | |
nie. Masz równanie |
| = |
| . Twoim zadaniem jest wyliczenie x. |
| | 191,6+1,997x | | 196,7 | |
Najpierw dziedzina (to już zrobiłeś), i ten x który wyliczyłeś (x=−95,94) usuwasz z dziedziny
tego równania, bo dla takiego iksa mianownik jest zero.
| 100+x | | 100 | |
| = |
| |
| 191,6+1,997x | | 196,7 | |
teraz na krzyż.
31 sie 12:30
szklanka: za iksa podstawiam −95,94

Nie rozumiem tego , pierwszy raz takie coś robię
31 sie 12:35
loitzl9006: x=−95,94 nie jest rozwiązaniem tego równania. Ta liczba nie może być rozwiązaniem równania bo
dla niej mianownik jest równy zero.
31 sie 12:41
szklanka: loitzl9006 pokaż mi jak to wyliczasz,proszę, bo mam wiele innych zadań do zrobienia
31 sie 12:43
loitzl9006: | | 100+x | | 100 | |
mnożę równanie |
| = |
| na krzyż, potem wymnażam nawiasy, potem |
| | 191,6+1,997x | | 196,7 | |
niewiadome na jedną stronę wiadome na drugą i wyliczam x.
31 sie 12:47
szklanka: ok , wyszło w końcu
31 sie 12:58
szklanka: podpunkt c)
moja propozycja jest taka że najpierw zliczyć sumę całej ludności w mieście uwzględniając
mężczyzn
a potem obliczyć procent jaki stanowi cała ludność w przedziale 35−39 , dobrze kombinuje?
31 sie 13:00
loitzl9006: pierwsza część ok (patrzysz tylko na 35−39 reszta Cię nie interesuje)
druga − nie za bardzo
druga część − zlicz całą ludność ze wsi w wieku 35−39 (przyjmij że jest x mężczyzn ze wsi i
0,901x kobiet ze wsi)
potem ułóż odpowiednie równanie (będzie podobne do tego z b) czyli proporcja z niewiadomą x)
przedstawiające że liczba mężczyzn (z miasta i wsi razem wziętych) do liczby kobiet (z miasta
i wsi razem wziętych) ma się jak 100 do 98 (to wynika z treści zadania). Potem rozwiąż to
równanie.
Jak rozwiążesz, to potem liczysz szukany procent.
31 sie 13:15
szklanka: | | 100+x | | 100 | |
c) |
| = |
| ,dobrze loitzl9006? |
| | 203,5 +1,901x | | 98,0 | |
31 sie 15:11
szklanka: | 200x | | 100 | |
| = |
| ,a może tak loitzl9006? |
| 193,6x | | 98,0 | |
31 sie 15:53
loitzl9006: Próbuj dalej − nie o to chodziło
Ma być tak:
| liczba mężczyzn 35−39 ogółem | | 100 | |
| = |
| |
| liczba kobiet 35−39 ogółem | | 98,0 | |
a u Ciebie (w pierwszej wersji) jest:
| liczba mężczyzn 35−39 ogółem | | 100 | |
| = |
| |
| liczba ludności 35−39 ogółem | | 98,0 | |
druga wersja (z 15:53) jest zupełnie beznadziejna.
31 sie 19:00
szklanka: | 200 +x | | 100 | |
| = |
| ,dobrze teraz loitzl9006? |
| 103,5 +0,901x | | 98,0 | |
31 sie 19:16
loitzl9006: zamiast 200+x ma być 100+x
poza tym ok
rozwiąż
31 sie 19:27