| 3 | 3 | 3 | 3 | |||||
1) mnożę (1) równanie przez (− | ) i otrzymuję −3x− | y− | z=− | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| −5 | 3 | 1 | ||||
2) dodaję do drugiego równania i otrzymuję | y+ | z= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| −1 | 1 | |||
1) mnożę (1) równanie przez | i otrzymuję: −x−U{1}[2}y−U{1}[2}z=− | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
2) dodaję do (3) równania i otrzymuję: | y+ | z=− | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| −1 | 1 | |||
1) mnożę (1) równanie przez | i otrzymuję: −x−U{1}[2}y−U{1}[2}z=− | |||
| 2 | 2 |
| −3 | 1 | 1 | ||||
2) dodaję do (4) równania i otrzymuję | y+ | z= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| −5 | 3 | 1 | ||||
y+ | z= | |||||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
y+ | z=− | |||||
| 2 | 2 | 2 |
| −3 | 1 | 1 | |||
y+ | z= | spróbuj dalej analizować, tak jak ja− patrz na strzałki. | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 5 | 3 | 1 | ||||
− | y+ | z= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
y+ | z=− | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 3 | 1 | 1 | ||||
− | y+ | z= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 5 | 3 | 1 | 1 | |||||
− | y+ | z= | mnożę przez | otrzymuję: | ||||
| 2 | 2 | 2 | 5 |
| −1 | 3 | 1 | |||
y+ | z= | dołączam (3) równanie: | |||
| 2 | 10 | 10 |
| 1 | 1 | 1 | |||
y+ | z=− | dodaję stronami i otrzymuję: | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 8 | 3 | 1 | |||
z== − | stąd z=− | ||||
| 10 | 10 | 2 |
| 5 | 3 | 1 | 1 | |||||
drugie równanie − | y+ | z= | mnożę przez (− | ) i otrzymuję: | ||||
| 2 | 2 | 2 | 3 |
| 5 | 1 | 1 | |||
y− | z=− | ||||
| 6 | 2 | 6 |
| 3 | 1 | 1 | ||||
− | y+ | z= | i dodaję stronami , | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 4 | 2 | 1 | ||||
stąd − | y= | ⇔y=− | ||||
| 6 | 6 | 2 |
| 1 | 1 | |||
2x+(− | )+(− | )=1 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
y=− | ||
| 2 |
| 1 | ||
z=− | ||
| 2 |