zadanie na udowodnienie
Danieeel: prosze mi powiedziec czy zrobilem to ok.
uzasadnij ze jesli a≠b , a≠c , b≠c i a+b=2c to
aa−c +
bb−c=2
a wiec:
ab−ac(a−c)(b−c) +
ab−bc(a−c)(b−c)=2
ab−ac+ab−bcab−ac−cb+c2 =
2ab − ac − bcab− ac−cb + c2 =2
−2 +
2ab − ac − bcab − ac − cb +c2=0
2ab − ac − bc − 2ab +2ac +2cb− 2c2ab−ac−cb+ c2=0
u {ac +cb −2c
2}{ab − ac −cb +c
2}=0
c(a+b) − 2c2ab −c(a+b) + c2=0
c2c − 2c2ab − 2c2 +c2=0
2c2 − 2c2ab−c2=0
0ab−c2=0
a wiec ze wczesniejszych obliczen doprowadzilem do postaci
0ab−c2=0 wiec powinno byc ok
mysle ale prosze mi powiedziec jednak czy tak mogloby byc jeslibym zapisal na maturze w ten
sposob, pozdr i dzieki za odp