pytanie
szklanka: 3,546x ← liczba wszystkich studiujących kobiet i mężczyzn
liczba kobiet wzrosła o 56,9%
Dlaczego mnożymy 56,9%*3,546x a nie dodajemy?
29 sie 13:10
Maslanek: Ani tak, ani tak.
W ten sposób z drobną różnicą (156,9%*3,546x) w przypadku kiedy zwiększyłaby się liczba
KURSANTÓW, nie tylko kobiet.
29 sie 13:12
Piotr:
to tak: masz 100 zl ale przyjechal wujek i ta kwota wzrosla o 20 %. jakbys to zrobil?
29 sie 13:13
Piotr:
a co to w ogole jest 3,546x?
29 sie 13:14
29 sie 13:22
szklanka: chodzi mi o użytkownika "Leniu"
29 sie 13:22
Maslanek: Ja to wolę po swojemu przedstawić:
x−liczba kobiet w pierwszych latach
1,569x−liczba kobiet w 2000r.
Jednocześnie:
| | x | |
Ilość studiujących w pierwszych latach: |
| |
| | 0,502 | |
| | x | |
Ilość studiujących w 2000r.: |
| *2,546. |
| | 0,502 | |
A co z tym dalej chcecie zrobić, to ja już nie wiem

Nie rozumiem pytania postawionego w zadaniu (o ile procent wzrosło znaczenie kobiet na
uniwerku? czy ile procent więcej tam studiuje?).
Jeśli to drugie to 56,9%.
Jeśli pierwsze to trzeba by obliczeń.
29 sie 13:28
szklanka: ale jak dokończyć to zadanie w takim razie Maslanek?
29 sie 13:38
Maslanek: Brrr...
Dobra

Teraz jak odczytałem treść po cyckach na mistrzach to mi się odwróciło

x−ilość LUDZI w 1990.
0,506x − ilość kobiet w 1990
Następnie
2,546x − ilość Ludzi w 2000
Ilość kobiet zaś, to: 0,569*2,546x=1,448674x.
W końcu:
| | 1,448674x − 0,506x | | 0,942674x | |
R= |
| = |
| = 1,8629920948616600790513833992095. |
| | 0,506x | | 0,506x | |
Także wg mnie wzrost to 186,3%.
29 sie 13:46
Maslanek: Dobra... Dalej błędnie.. Masakra xD
x−ilość LUDZI w 1990.
0,506x − ilość kobiet w 1990
Następnie
3,546x − ilość Ludzi w 2000
Ilość kobiet zaś, to: 0,569*3,546x=2,017674x
W końcu:
| | 2,017674x − 0,506x | | 1,511674x | |
R= |
| = |
| =2,9874980237154150197628458498024 |
| | 0,506x | | 0,506x | |
Także wg mnie wzrost to 299%
29 sie 13:48
Maslanek: Aha...

Jeszcze cyferki się nie zgadzają −,−.
x−ilość LUDZI w 1990.
0,502x − ilość kobiet w 1990
Następnie
3,546x − ilość Ludzi w 2000
Ilość kobiet zaś, to: 0,569*3,546x=2,017674x
W końcu:
| | 2,017674x − 0,502x | | 1,515674x | |
R= |
| = |
| = 3,0192709163346613545816733067729 |
| | 0,502x | | 0,502x | |
Także wg mnie wzrost to 302%.
==============================
Teraz finał xD
29 sie 13:51
szklanka: Maslanek ale dlaczego razy→ 0,569*3,546x ,przecież wzrosła liczba kobiet dlaczego nie dodać?
29 sie 13:52
Maslanek: Bo tyle jest kobiet (0,569) z 3,546 STUDENTÓW OBOJGA PŁCI.
29 sie 13:53
szklanka: nie rozumiem, 3,546x wyszło dlatego po wzrosła liczba studentów o 254,6+100=3,546 ,ale jak
kobiety wzrosły do 56,9 to wtedy dlaczego mnożymy razy całą ilość studentów?
29 sie 13:58
Maslanek: Bo mają być same kobiety!
Czego tu można nie rozumieć?...
Jeśli masz 20 owoców. Z czego 60% to jabłka. To ile jest jabłek? 12, nie 26 ani 20,6..
29 sie 13:59
szklanka: aha bo 56,9% kobiet z 3,546= 2,017674
29 sie 14:11
Eta:
29 sie 14:19
Eta:
"twardy orzech do zgryzienia"
29 sie 14:20
pigor: ... , a więc zadanie :
W roku akademickim 1990/1991 w Polsce kobiety stanowiły 50,2% liczby wszystkich studiujących,
a w roku akademickim 1999/2000 odsetek kobiek wzrósł do 56,9%. Od roku akademickiego 1990/1991
do roku 1999/2000 liczba studiujących osób wzrosła o 254,6%. Oblicz, o ile procent, od roku
akademickiego 1990/1991 do roku 1999/2000, wzrosła liczba studiujących kobiet. Wynik
zaokrąglij do pierwszego miejsca po przecinku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...

ja widzę to np. tak : niech
s − liczba studiujących w roku ak. 90/91, a
p%=?
− szukany procent , to z warunków zadania :
56,9%* 354,6% x = (100+x)%* 50,2% x / :1%1%x ⇔ 20176,74 = (100+x)*52,2 /:50,2 ⇔
⇔ 401,9 = 100+x ⇔
x = 301,9] ±0,1 , czyli
x%= 301,9% ±0,1 − szukany
procent
wzrostu z zadaną dokładnością . ...
29 sie 15:52