matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
Natalia:
2n +3
7
n
2n − 5
wszystko do 7n
29 sie 12:50
Maslanek:
Granica z "e".
2n+3
2n−5+8
8
(
)
7n
= (
)
7n
= (1+
)
7n
=
2n−5
2n−5
2n−5
1
= (1+
)
2n−5
8
*
8
2n−5
*7n
= e
56n
2n−5
= e
28
.
2n−5
8
Przed wszsytkimi równaśkami powinnień być zapis lim (n→
∞
)
29 sie 13:02