mały problem z trygonometrią
karolina: Wiadomo, że α alfa jest kątem ostrym i 2cos α −
√3=0 Oblicz:
[(cos α − sin α)(cos α + sin α)]
(−1)
i ja to rozpisałam tak:
[(cos α − sin α)(cos α + sin α)]
(−1) = (cos
2 α − sin
2 α)
(−1) = [cos
2 α − ( 1 − cos
2
α)]
(−1) = (−1 + 2cos
2 α)
(−1)
i dale nie mam pojęcia jak to podstawić
29 sie 10:59
loitzl9006: Teraz z równania 2cos α − √3 = 0 oblicz, ile wynosi cos α. Jak to obliczysz to potem oblicz
cos2 α, a potem otrzymany wynik wstaw do tego co rozpisałaś.
29 sie 11:08
karolina: ok, dziękuję
29 sie 11:09
Ania: 2cosα=√3
cosα=√3/2⇒α=π/6
[(cosα−sinα)(cosα+sinα)]−1=(cosα2−sinα2)−1= wstawiasz za α π/6 i masz
(√3/2−1/2)−1=((√3−1)/2)−1 i tutaj już dokończ i usuń niewymierność z mianownika i
wyjdzie
√3−1
29 sie 11:10
loitzl9006: | | π | | √3 | | 3 | |
Ania, nie wyjdzie √3−1. zauważ że cos2 ( |
| )= ( |
| )2 = |
| |
| | 6 | | 2 | | 4 | |
Wynik wyjdzie 2.
29 sie 11:31
Ania: :( przepraszam za wprowadzenie w błąd
29 sie 11:39
Maslanek: Jeszcze prościej chyba byłoby tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[cos2a−sin2a]−1 = [cos2a]−1 = |
| = |
| = − |
| ; |
| | cos2a | | cos60 | | 2 | |
29 sie 13:07
Maslanek: Brr... Bez minusa.
29 sie 13:08
Maslanek: Brr...

[cos2a]
−1=2.
Zapomniało się odwrócić
29 sie 13:08
Gustlik: 2cos α −
√3=0
2cos α =
√3 /:2
| | √3 | | 1 | |
cos α = |
| ⇒ α=30o ⇒ sinα= |
| |
| | 2 | | 2 | |
[(cos α − sin α)(cos α + sin α)]
−1=(cos
α−sin
α)
−1=
| | 3 | | 1 | | 2 | | 1 | |
=( |
| − |
| )−1=( |
| )−1=( |
| )−1=2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
29 sie 18:43