matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
natalia:
⎧
6xy−3x
2
=0
rozwiązać równanie
⎩
3x
2
−4y
3
=0
29 sie 10:06
pigor:
np. tak :
6xy−3x
2
=0 i 3x
2
−4y
3
=0
⇔ 3x(2y−x)=0 i 3x
2
−4y
3
=0 ⇔ (x=0 ∨ x=2y) i 3x
2
−4y
3
=0 ⇔ ⇔ (x=0 i −4y
3
=0) ∨ (x=2y i 2y
2
−4y
3
=0) ⇔ (x=0 i y=0) ∨ (4y
2
(3−y)=0 i x=2y) ⇔ ⇔ (x,y)=(0,0) ∨ [(y=0 ∨ y=3) i x=2y] ⇔
(x,y)=(0,0)
∨
(x,y)=(6,3)
. ...
29 sie 14:08
natalia:
dziękuje bardzo
29 sie 14:25