grzyby
szklanka: Świeże grzyby zawierają około 90% wody, a suche 12% wody. Ile kg grzybów suchych można otrzymać
z 22 kg świeżych?
22−x ←szukana ilość suszu
x− ilość wody
10%*22=12%*(10−x)/:12%
2,2=12%*(10−x)/:12%
10−x=18,3 kg ,dobrze?
29 sie 09:27
loitzl9006: źle; zauważ że x wychodzi Ci ujemny z tego ostatniego równania. Nie wiem skąd pojawiło się
(10−x).
x możesz wyliczyć z równania
%wody w świeżych grzybach * masa świeżych grzybów = masa wody w świeżych grzybach
czyli
90% * 22 = x
i jak już wyliczysz x, to potem możesz znaleźć "masę suchą" w świeżych grzybach.
Po ususzeniu grzybów, ich "masa sucha" się oczywiście nie zmieni, zaś wyparuje trochę wody.
Masa sucha będzie stanowić 88% grzybów suchych. Dlaczego? Bo pozostałe 12% grzybów suchych
stanowi woda (z treści zadania).
Znajdując masę suchych grzybów, możesz posłużyć się proporcją:
88% − wyliczona wcześniej masa sucha
100% − masa suchych grzybów (czyli to co mamy obliczyć w zadaniu)
z reguły "na krzyż":
| | masa sucha * 100% | |
masa suchych grzybów = |
| |
| | 88% | |
29 sie 11:54
szklanka:
90% * 22 = x
x=19,8 ←masa sucha
| 19,8*100% | |
| dobrze proporcja? |
| 88% | |
29 sie 13:16
29 sie 13:20
loitzl9006: ta pierwsza proporcja zła, ale poprawka już dobra
29 sie 13:22
szklanka: dzięki czyli 2,5kg jest odpowiedzią?
29 sie 13:24
loitzl9006: tak
29 sie 13:24
pigor: ...no cóż , jeśli
x − ilość wody w kg, która wyparowała w trakcie suszenia grzybów,
to
22−x=? − szukana liczba kg suszu w wysuszonych do 12% − wej zawartości wody
grzybach , zgodnie z warunkami zadania , wtedy rozwiązanie zadania sprowadza się do
równania :
10%*22 = 88%(22−x) / : 22% ⇔ 10 = 4(22−x) / : 4 ⇔
104 = 22−x ⇔
⇔
x = 2,5 kg − szukana liczba kg suchych grzybów . ...
29 sie 13:35
pigor: ..., a II sposób (dłuższy) to rozwiązanie np. takiego równania :
90%*22−x= 12%(22−x) ,
gdzie oczywiście
22−x= ? −szukana wielkość w zadaniu . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 sie 13:39
Eta:

Można też tak metoda "kubełkowa"
10*22−0*y=88*x ⇒ 88x= 220 ⇒ x= 2,5 kg
29 sie 13:44