całkowanie przez podstawienie
Marek: Dlaczego
∫(x
√x2+1)dx=?
ρ(x)=x
2+1
ρ'(x)=2x
więc
∫(x
√x2+1)dx=
√1+x2
28 sie 22:50
Mila: x
2+1=t
2xdx=dt
| | 1 | | 1 | | 2 | |
∫x√x2+1)dx= |
| ∫√tdt= |
| * |
| *t3/2= |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| √(x2+1)3= |
| (x2+1)√x2+1 |
| | 3 | | 3 | |
28 sie 23:15
Marek: | | 1 | |
co oznaczają zapisy 2xdx=dt lub xdx= |
| ? |
| | 2 | |
29 sie 13:18
Mila: Jesteś studentem, czy sam się dopiero uczysz obliczać całki?
29 sie 14:57
Marek: Jestem studentem, ale poprawiam analizę i ten zapis nie jestem dla mnie oczywisty.
29 sie 16:09
29 sie 16:20