2 wartości, dlaczego tylko jedna poprawna?
beret: Liczby 2a +1, 4a i 1/4 ( 20a + 1) są odpowiednio sinusem, kosinuem tangensem pewnego kąta alfa.
Znajdź alfa
I po rozwiązaniu równania kwadratowego otrzymuję 2 wartości: 0,25 i −0,2. Wg odpowiedzi tą
poprawną jest −0,2. Dlaczego właśnie ta, a nie 0,25?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
28 sie 22:28
Eta:
dla a= 0,25 sinα= 2*0,25+1 >1 sprzeczność
28 sie 22:31
Aga1.: IsinαI≤1
sinα=2*0,25+1
równanie nie ma rozwiązania
28 sie 22:32
beret: dzięki
29 sie 14:15
Eta:
Na zdrowie
29 sie 14:17