układ równań
Timmy:
a3 + b = k
b3 + c = k
c3 + a = k
Gdzie k jest dane. Trzeba pokazać, że a = b = c.
Proszę TYLKO o wskazówkę, Dodając stronami nic ciekawego nie widzę (ale jak to jest właściwy
sposób, to się bardziej wysilę). Próbowałem też wyznaczyć b = k − a3, podstawić do drugiego
równania, ale w ten sposób się zapętlam i nic ciekawego nie dostaję.
28 sie 21:19
Vax: bso a = max{a,b,c} i zadanie samo się rozwiązuje
28 sie 21:27
Timmy: a = max{a,b,c} to tak samo, jakbym po prostu założył, że np. a ≥ b ≥ c?
Wiem, co oznacza funkcja max i min, ale nigdy nie stosowałem ich w równaniach/nierównościach.
28 sie 22:07
Vax: Nie, a = max{a,b,c} nie oznacza, że a ≥ b ≥ c, tego nie możemy założyć, gdyż dana nierówność
nie jest symetryczna, tylko cykliczna. a = max{a,b,c} oznacza, że a ≥ b ≥ c lub a ≥ c ≥ b, po
prostu a jest największą liczbą spośród a,b,c
28 sie 22:10
Timmy: Zrobiłem więc tak:
Odejmując drugie równanie od trzeciego dostaję:
b3 + c − c3 − a = 0 ⇔ b3 − c3 = a − c
Skoro a = max{a,b,c}, to prawa strona jest nieujemna, więc lewa też musi, czyli b3 − c3 ≥ 0 ⇔
b ≥ c
Odejmując pierwsze równanie od drugiego mam:
a3 + b − b3 − c = 0 ⇔ a3 − b3 = c − b
Lewa strona jest nieujemna, czyli prawa też musi być, więc c ≥ b
Z tego wynika, że b = c i po chwili widać, że a = b = c.
Dobrze?
28 sie 22:53
Vax: Tak, można też zauważyć, że k−b = a3 ≥ b3 = k−c ⇔ c ≥ b, czyli k−a = c3 ≥ b3 = k−c ⇔ c ≥ a,
ale a = max{a,b,c}, więc a=c a stąd szybko a=b=c
28 sie 22:59
Timmy: Bardzo dziękuję za pomoc.
28 sie 23:02