28 sie 21:02
Gustlik:

| 7 | | 9 | |
| = |
| ⇒ x=... wymnóż na krzyż |
| 10) | | x | |
Z "y" bedzie problem, brakuje boku o długości
u albo boku
v, czyli "poprzeczek". Nie
masz danej ani jednej "poprzeczki", a wtedy długości "poprzeczek" nie wyliczysz.
Musisz znać długość któregoś z tych boków, wtedy "y" obliczysz jedną z proporcji:
| 7 | | 7+z | |
| = |
| ← tu wtawisz obliczone wcześniej z. |
| u | | y | |
Lub
| 9 | | 7+z | |
| = |
| ← tu wtawisz obliczone wcześniej x i z. |
| x | | y | |
28 sie 21:37
Gustlik: Wkradł sie chochlik, źle popatrzyłem, sorry, w tym ostatnim równaniu ma być:
| 9 | | 7+z | |
| = |
| , i wstawisz z. |
| v | | y | |
28 sie 21:39
bst: Gustlik i ja niedopatrzyłem u=5
28 sie 21:46
bst: dzięki za pomoc,ratujesz mi życie w czwartek poprawka
28 sie 21:48
bst: cos dziwne te wyniki mi wyszły X=12,8 Z=4,2 y= 15,9 tez tak ci wyszło?
28 sie 21:52
28 sie 21:55
Gustlik: 7x=90 /:7
42=10z /:10
z=4,2
7y=11,2*5
7y=56 /:7
y=8
Skąd Ci wyszło y=15,9 ?
28 sie 23:18