całeczka
Esseker:
pomoże ktoś? bo rozwiązuję za pomocą ułamków prostych ale wynik wychodzi mi inny niż w książce

Chciałbym zobaczyć czyjeś rozwiązanie
28 sie 20:05
rupert: a jaki ci wyszedł?
28 sie 20:07
Bogdan:
1 − x − 2x2 = (1 − 2x)(x + 1)
i dalej metodą ułamków prostych
28 sie 20:09
Bogdan:
| −(2x − 3) | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(2x − 1)(x + 1) |
| −(2x − 1)(x + 1) | | 2x − 1 | | x + 1 | |
2x − 3 = A(x + 1) + B(2x − 1)
| | 5 | |
dla x = −1: −5 = −3B ⇒ B = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 4 | |
dla x = |
| : −2 = |
| A ⇒ A = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
28 sie 20:16
Esseker: | | 4 | | 10 | |
wyszło mi |
| ln|x−12| − |
| ln|x+1| |
| | 3 | | 3 | |
28 sie 20:17
Esseker: a odpowiedz jest: 53ln|x+1| − 23ln|x−12| +C
28 sie 20:18
28 sie 20:23
Esseker: ok, rozumiem. Dzięki
28 sie 20:25