podzielnosc
Krzychu: jest sobie liczba n w postaci abcd gdzie a to liczba tysiecy, b setek, c dziesiątek i d
jednosci.
Cecha podzielnosci przez 11 jest, że roznica sum liczb stojących na parzystych miejscach i na
nieparzystych na byc przez 11 podzielna.
Moje pytanie, te liczb parzyste/nieparzyste to sprawdzam z obydwu stron? Czy tylko od
lewej/prawej?
28 sie 19:08
Eta:
7458 (8+4)−(7+5) = 0 jest podzielne przez 11
28 sie 19:13
konrad: nie ma znaczenia
np. 79618
7+6+8 −(9+1)=21−10=11
9+1−(7+6+8)=10−21=−11
28 sie 19:14
Krzychu: dzięki
28 sie 19:35