matematykaszkolna.pl
równanie (x-a)^2 + (y+2a)^2 = a + 4 ma dokładnie jedno rozwiązanie wojtek: równanie (x−a)2 + (y+2a)2 = a + 4 ma dokładnie jedno rozwiązanie . prosze o pomoc w rozwiązaniu tego równia
28 sie 18:39
Bogdan: ale polecenie nie dotyczy chyba rozwiązania równania
28 sie 18:43
wojtek: tak mam w treści .. odpowiedz to (x,y)= (−4,8) jak do tego dojść ?
28 sie 18:45
Maslanek: To pewnie jeden z podpunktów. Przepisz polecenie pełne.
28 sie 18:54
wojtek: nie . u mnie taka jest treść zadania
28 sie 18:54
ICSP: To nie jest zadanie. To jest zdanie. W zadaniu zazwyczaj musimy coś policzyć − tutaj nie ma o tym mowy.
28 sie 18:58
konrad: ale to nie może być pełna treść bo nie ma pytania ani żadnego polecenia
28 sie 18:59
konrad: zapewne pełen polecenie powinno brzmieć "dla jakiego a równanie (x−a)2 + (y+2a)2 = a + 4 ma dokładnie jedno rozwiązanie"
28 sie 19:00
wojtek: to może ktoś wyznaczy x i y jak sie da ?
28 sie 19:00
konrad: chociaż nie, to też nie byłoby do rozwiązania..
28 sie 19:01
Bogdan: Szkoda naszego czasu na zgadywanie. Podaj wojtku pełną treść zadania.
28 sie 19:04
konrad: chociaż z drugiej strony... jeżeli pełna treść zadania faktycznie powinna być taka jak napisałem wcześniej, no to chyba to jednak ma rozwiązanie to jest równanie okręgu, a takie równanie ma jedno rozwiązanie gdy r=0, bo wtedy wykresem jest po prostu punkt zatem: r2=a+4 r=a+4 a+4=0 no i trzeba to rozwiązać
28 sie 19:09
wojtek: Zad 8. Równanie (x−a)2 + (y+2a)2 = a + 4 ma dokładnie jedno rozwiązanie.
28 sie 19:10
konrad: a skąd to zadanie? z jakiejś książki?
28 sie 19:15
Bogdan: Równanie okręgu to zapis pewnej krzywej, a nie równanie z niewiadomymi, których wartość trzeba wyznaczyć. Zapis: "Równanie ... ma dokładnie jedno rozwiązanie" jest stwierdzeniem. Wciąż brak polecenia.
28 sie 19:16
wojtek: dała nam nauczycielka na wakacje zadnia − kserówki
28 sie 19:18
konrad: "Równanie okręgu to zapis pewnej krzywej, a nie równanie z niewiadomymi, których wartość trzeba wyznaczyć. " w sensie, że po prostu źle to ująłem czy w ogóle źle to rozumuję?
28 sie 19:18
Bogdan: A gdy mówimy: "równanie linii prostej", to mamy na myśli równanie, które trzeba rozwiązać?
28 sie 19:40
konrad: no nie
28 sie 19:44
pigor: ...otóż dane równanie przypomina równanie okręgu − jest równaniem dwóch zmiennych (x,y) , czyli zbiorem wielu pewnych punktów okręgu na płaszczyźnie R2 i okrąg o promieniu r=0 to szukany punkt o współrzędnych jego środka S=(a,−2a)=? , a więc warunki zadania będą spełnione jeśli prawa strona danego równania a+4=0a= −4 i wtedy S=(−4,8) − szukane rozwiązanie . ... emotka
28 sie 20:08
pigor: ... a co do treści zadania, to sądzę , że to jest zdanie z testu wyboru spośród podanych odpowiedzi . ... emotka
28 sie 20:11