Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu równa się 68 cm . Jaką długość
wojtek: Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu równa się 68 cm . Jaką długość ma ramię tego
trapezu ?
28 sie 18:14
Eta:
17 cm
28 sie 18:17
Bogdan:
Co wiesz o czworokącie opisanym na okręgu?
28 sie 18:17
Bogdan:
Witaj
Eto
28 sie 18:18
Eta:

z warunku wpisania okręgu w trapez a+b= c+c
to 4c=68 ⇒ c=.....
28 sie 18:20
Eta:
Witam
Bogdanie
Przepraszam,że popsułam Ci " zabawę "
28 sie 18:22
wojtek: o dzięki nie wiedziałem o tym wzorku
28 sie 18:32
Bogdan:
To jeszcze raz
wojtku pytam: co wiesz o czworokącie opisanym na okręgu?
Nic nie szkodzi
Eto
28 sie 18:33
wojtek: wcześniej nic ,a teraz znam ten wzorek
28 sie 18:35
Bogdan:
Podaj twierdzenie o czworokącie opisanym na okręgu (poszukaj gdzieś to twierdzenie),
a przy okazji inne twierdzenie o czworokącie wpisanym w okrąg.
28 sie 18:42
wojtek: Czworokąt opisany na okręgu
Jeżeli na okręgu obierzemy cztery punkty i poprowadzimy przez nie styczne, to punkty przecięcia
kolejnych stycznych będą wierzchołkami czworokąta opisanego na okręgu.
W czworokącie opisanym na okręgu sumy długości przeciwległych boków tego czworokąta są równe.
a + c = b + d
Pole czworokąta opisanego na okręgu o promieniu r:
P=12r (a+b+c+d)
W dowolny czworokąt można opisać na okręgu tylko wtedy, gdy dwusieczne wszystkich jego kątów
przecinają się jednym punkcie, który jest środkiem okręgu.
Czworokąt wypukły można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych
boków czworokąta są równe
28 sie 18:49
Bogdan:
O właśnie, chodzi o twierdzenie: "w czworokącie opisanym na okręgu sumy długości
przeciwległych boków tego czworokąta są równe".
Ta własność potrzebna była w tym zadaniu.
Myślę, że znałeś ją.
28 sie 18:52