matematykaszkolna.pl
Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu równa się 68 cm . Jaką długość wojtek: Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu równa się 68 cm . Jaką długość ma ramię tego trapezu ?
28 sie 18:14
Eta: 17 cm emotka
28 sie 18:17
Bogdan: Co wiesz o czworokącie opisanym na okręgu?
28 sie 18:17
Bogdan: Witaj Eto emotka
28 sie 18:18
Eta: rysunek z warunku wpisania okręgu w trapez a+b= c+c to 4c=68 ⇒ c=.....
28 sie 18:20
Eta: Witam Bogdanieemotka Przepraszam,że popsułam Ci " zabawę " emotka
28 sie 18:22
wojtek: o dzięki nie wiedziałem o tym wzorku
28 sie 18:32
Bogdan: To jeszcze raz wojtku pytam: co wiesz o czworokącie opisanym na okręgu? Nic nie szkodzi Eto emotka
28 sie 18:33
wojtek: wcześniej nic ,a teraz znam ten wzorek
28 sie 18:35
Bogdan: Podaj twierdzenie o czworokącie opisanym na okręgu (poszukaj gdzieś to twierdzenie), a przy okazji inne twierdzenie o czworokącie wpisanym w okrąg.
28 sie 18:42
wojtek: Czworokąt opisany na okręgu Jeżeli na okręgu obierzemy cztery punkty i poprowadzimy przez nie styczne, to punkty przecięcia kolejnych stycznych będą wierzchołkami czworokąta opisanego na okręgu. W czworokącie opisanym na okręgu sumy długości przeciwległych boków tego czworokąta są równe. a + c = b + d Pole czworokąta opisanego na okręgu o promieniu r: P=12r (a+b+c+d) W dowolny czworokąt można opisać na okręgu tylko wtedy, gdy dwusieczne wszystkich jego kątów przecinają się jednym punkcie, który jest środkiem okręgu. Czworokąt wypukły można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków czworokąta są równe
28 sie 18:49
Bogdan: O właśnie, chodzi o twierdzenie: "w czworokącie opisanym na okręgu sumy długości przeciwległych boków tego czworokąta są równe". Ta własność potrzebna była w tym zadaniu. Myślę, że znałeś ją. emotka
28 sie 18:52