czy podane funkcje są różnowartościowe?
bartekcmg: 1. f(x)=arcsin2x+4arcsinx
2. f(x)=3x +2 IxI
28 sie 18:06
loitzl9006:
1. jeżeli pochodna funkcji f(x) okaże się dodatnia (lub ujemna) dla każdego x należącego do
przedziału <−1;1>, to f(x) będzie różnowartościowa. Liczymy:
| | 2arcsin x + 4 | |
f'(x)= |
| |
| | √1−x2 | |
mianownik pochodnej zawsze dodatni, sprawdzamy licznik:
| | −π | |
dla x dążącego do −1 licznik będzie dodatni, bo 2arcsin(−1) + 4 = 2 * |
| + 4 = −π + 4 > 0 |
| | 2 | |
dla x=0 wiadomo (4)
dla x dążącego do 1 licznik też dodatni (arcus dodatni) + 4 = liczba dodatnia
zatem funkcja jest różnowartościowa.
2.
tutaj zabawa z przedziałami będzie, bo jest wartość bezwzględna. Nie liczmy pochodnych −
spróbujmy narysować wykres f(x).
Dla x≥0 wzór będzie wyglądał tak: f(x)=5x
Dla x<0 będzie f(x)=x
Zatem ... ?
28 sie 19:34
bartekcmg: aha, dzięki bardzo. a można to 1. bez pochodnych zrobić (nie miałem jeszcze pochodnych)
28 sie 20:26
bartekcmg: kombinowałem , że gdyby za arcsinx podstawić "t", to wyszłaby funkcja kwadratowa: y=t2+4t
i wykazać z tego że ta funkcja jest rosnąca... tylko nie bardzo wiem jak to zrobić ...
28 sie 20:28
Amulenium: Nie pomalujesz
28 sie 20:29
loitzl9006: dobre z tym podstawieniem, nie wpadłem na to

bartekcmg, zauważ że t∊<−1;1>.
pokaż że ta funkcja kwadratowa jest rosnąca w przedziale <−1;1>. Jak to pokażesz to masz
rozwiązane zadanie.
28 sie 20:50
Mila: Loitz,
czy może t∊<−π/2;π/2> ?
Funkcja f(t)=t
2+4t
dla t=−2 funkcja f(t) ma minimum,
zatem f(t) jest rosnąca w przedziale <−π/2;π/2>⇔jest różnowartościowa.
28 sie 21:22
loitzl9006: Aha, no taaak. Pomyliłem dziedzinę ze zbiorem wartości. oczywiście Mila masz rację. dzięki za
poprawkę
28 sie 21:33
Mila: Miło mi.

Ładne rozwiązania prezentujesz.
28 sie 21:37
Mila: 2) f(x)=3x +2 IxI
x≥0
f(x)= 3x+2x
f(x)=5x funkcja rosnąca
x<0
f(x)=3x−2x=x funkcja rosnąca
f(x) rosnąca dla x∊R , f(x) jest różnowartościowa.
28 sie 22:38
Basia:
Milu funkcja
x+3 dla x<0
f(x) =
x dla x≥0
spełnia warunki, które podałaś, a ani rosnąca w całej dziedzinie, ani różnowartościowa nie
jest
z tego, że każdy "kawałek" sam w sobie jest rosnący nie wynika jak widać monotoniczność całej
funkcji
czegoś w Twoim rozumowaniu brakuje, bo oczywiście funkcja f(x) = 3x+2|x| jest rosnąca i
różnowartościowa;
ciągłość jest już warunkiem wystarczającym (na "rozum" i rysunek, bo nie wiem jak
formalnie pokazać, że ta ciągłość sprawę załatwia)
29 sie 02:31
Basia: a ponieważ nie wiem proponuję rozwiązanie klasyczne
x dla x<0
f(x) =
5x dla x≥0
jeżeli x1<0 i x2≥ 0 ⇒ f(x1) = x1<0 i f(x2) = 5x2≥0 ⇒ f(x1)≠f(x2)
jeżeli x1≥0 i x2< 0 ⇒ f(x1) = 5x1≥0 i f(x2) = x2<0 ⇒ f(x1)≠f(x2)
jeżeli x1,x2<0 ⇒ f(x1) = f(x2) ⇔ x1=x2
jeżeli x1,x2≥0 ⇒ f(x1) = f(x2) ⇔ 5x1=5x2 ⇔x1=x2
co kończy dowód
29 sie 02:55
Basia:
f(x) = arcsin2x + 4arcsinx
f(x1) = f(x2) ⇔ arcsin2x1 + 4arcsinx1 = arcsin2x2 + 4arcsinx2 ⇔
arcsin2x1 − arcsin2x2 = 4(arcsinx2 − arcsinx1) ⇔
(arcsinx1+arcsinx2)(arcsinx1 − arcsinx2) = 4(arcsinx2 − arcsinx1) ⇔
( arcsinx1 − arcsinx2 = 0 ) ∨ ( arcsinx1−arcsinx2≠0 ∧ arcsinx1+arcsinx2 = −4 ) ⇔
( arcsinx1 = arcsinx2) ∨ fałsz (bo arcsinx1+arcsinx2 ≥ −π2 − π2 = − π > −4 ) ⇔
( arcsinx1 = arcsinx2) ⇔ x1 = x2
c.n.u.
29 sie 03:05
Basia:
P.S.
jeżeli funkcja jest ciągła i monotoniczna ⇒ jest różnowartościowa
takie twierdzenie dość łatwo udowodnić (ale już mi się teraz nie chce)
29 sie 03:15
Maslanek: A jak się wykazuje ciągłość?
29 sie 09:50
bartekcmg: Mila, co to jest tw i skąd się tam wzięła cała linijka z tym oznaczeniem?
29 sie 17:23
Mila: tw to współrzędna wierzchołka paraboli.
W zadaniu(2) należy uzupełnić ostatnie zdanie.Patrz komentarz Basi. Nasza funkcja jest ciągła.
29 sie 17:44