1
szklanka: Świeże grzyby zawierają około 90% wody. Po podsuszeniu zostało w nich 80% wody. Ile gramów
podsuszonych grzybów zostanie w 10kg świeżych?
Pomocy
28 sie 17:51
Bogdan:
a Twoja propozycja?
28 sie 17:53
szklanka: zamiast gramów powinno być kilogramów
Masa sucha w świeżych grzybach: 100%−90% =10%
28 sie 18:33
Bogdan:
i to jest Twoje rozwiązanie?
28 sie 18:34
szklanka: nie, tylko tyle mogę wyczytać i co dalej?
28 sie 18:36
Bogdan:
To trochę mało, spróbuj coś więcej wywnioskować z treści zadania i postaraj się
ułożyć odpowiednie równanie.
28 sie 18:40
szklanka: mógłbyś pomóc Bogdanie?
28 sie 18:41
Bogdan:
Bez Twojego początkowego wkładu − nie.
28 sie 18:42
Eta:
28 sie 18:43
szklanka: 100%−90% =10%← masa sucha , jeszcze raz je osuszono to zostało 20% suchych grzybów ?
i teraz 20% mam obliczyć z 10kg
28 sie 18:47
Bogdan:
Zejdź z tej drogi, to jest bez sensu.
28 sie 18:59
szklanka: no to nie wiem ,spróbowałem , tak to widzę
28 sie 19:04
Bogdan:
Za szybko rezygnujesz. czasami trzeba kilka godzin, a nawet dni szukać sposobu
rozwiązania zadania. Uruchom myślenie i próbuj dalej i próbuj dalej i dalej, aż do
skutku. To jest banalne zadanko z ostaniach klas szkoły podstawowej.
28 sie 19:07
olaxmat: 5 kg
28 sie 19:08
szklanka: | | 10 | | 100% | |
8 kilogramów zostanie? 20% to suszone 20% czyli |
| = |
| |
| | x | | 80% | |
28 sie 19:16
szklanka: powie ktoś jak dojść do rozwiązania, nie mam mnóstwa czasu na jedno zadanie muszę lecieć dalej
28 sie 19:31
szklanka: 2kg−100%y= 50%x , nie wiem
28 sie 19:38
szklanka: a 50% z 10kg to 5kg , o to chodzi?
28 sie 19:39
szklanka: powiem mi ktoś w końcu jak to ma być?
28 sie 19:58
pigor: ... niech
10−x= ? szukana ilość suszu grzyba w ...

grzybach,
gdzie
x − ilość wody, która wyparowała podczas ich podsuszania , to
z warunków zadania masz np. równanie :
10%*10 = 20%*(10−x) / : 20% ⇔ 5= 10−x , czyli
10−x= 5 kg = 5000 g . ...
28 sie 21:05
szklanka: Pigor, jak dzieliłeś przez 20% obie strony ,to skąd wyszło Tobie 5
29 sie 09:08
szklanka: już wiem
29 sie 09:16
dana: mam dane w ciągu geometrycznym 1,x,2 jak to obliczyć
29 sie 10:10
dana: MAM DANE W CIĄGU GEOMETRYCZNYM 1,X,2 JAKIE BĘDĄ NASTĘPNE LI9CZB Y W TYM CIĄGU.PROSZĘ O POMOC.
30 sie 09:57